Mimořádná splátka hypotéky: Až 25 % každý rok z výše úvěru nebo skutečně vyčerpané částky?

by Zdeněk Večeřa 0 Comments

Zákon č. 257/2016 Sb. o spotřebitelském úvěru posílil pozici spotřebitele a umožnil předčasné splacení hypotéky. Jednou ročně můžete zdarma a bez sankcí splatit pomocí mimořádné splátky až 25 % z výše úvěru/jistiny. Stačí podat žádost bance cca jeden měsíc před výročím smlouvy. Pokud jste smlouvu podepsali 10. 11. 2018, tak výročí smlouvy jsou 10. 11. 2019, 10. 11. 2020, 10. 11. 2021 atd.

Banky nabízejí možnost nevyčerpání celého úvěru, obvykle do určité výše bez sankcí. Pokud jste hypotéční smlouvu uzavřeli na úvěr ve výši 1 000 000 Kč, ale vyčerpali jste pouze 800 000 Kč, tak vám banka ještě před zahájením splácení vypočítá novou výši měsíčních splátek, které budou samozřejmě nižší.

25 % na předčasné splacení se počítá z výše úvěru nebo skutečně vyčerpané částky?

Když se pak rozhodnete při výročí smlouvy využít možnosti poslat mimořádnou splátku na předčasné splacení až 25 %, tak byste měli vědět, že se částka vypočítává z výše podepsaného úvěru, tedy v tomto případě z 1 000 000 Kč. Nikoli ze skutečně vyčerpané částky, která je obvykle nižší. V našem případě tedy můžete každý rok poslat na předčasné splacení až 250 000 Kč (= 25 % z jednoho milionu korun).

Spolu s tím se musíte rozhodnout, jak se tato změna projeví do nových měsíčních splátek. Buď se vám sníží měsíční splátky, anebo výše měsíčních splátek zůstane jako doposud, ale poměrově se zkrátí doba splácení, takže se rázem z třicetileté hypotéky stane cca o čtvrtinu kratší.

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..