Okamžité platby v České republice: Převod peněz mezi různými bankami během pár sekund, 24 hodin denně, 7 dní v týdnu

by Zdeněk Večeřa 0 Comments

V Česku se naplno rozjíždí okamžité platby. Umožní vám poslat peníze mezi různými bankami během pár sekund v režimu 24/7 včetně víkendů a svátků, tak jako jste zvyklí například u e-mailů.

Nepleťte si ale Okamžité platby s Prioritními platbami – ty jsou obvykle placené/dražší a umožňují připsání platby na účet příjemce, i když je pošlete po dvanácté hodině; v žádném případě ale nejsou připsány na účet příjemce on-line jako Okamžité platby.

Abyste mohli odeslat Okamžitou platbu, musí být splněny následující podmínky:

  1. Vaše banka musí umět Okamžité platby. Jestli opravdu umí se dozvíte na webu ČNB, resp. přímý odkaz na seznam v PDF.
  2. Banka příjemce musí umět Okamžité platby (seznam bank viz předchozí bod).
  3. Odchozí Okamžitá platba musí být ve výši maximálně 400 000 Kč, ale pozor na to, že některé banky tento limit mají snížený. V době psaní článku například Fio banka povoluje odchozí Okamžitou platbu pouze do výše 100 000 Kč. Na výši příchozí platby to nemá vliv.
  4. Některé banky také omezují souhrnnou částku, kterou lze odeslat jako okamžitou platbu v jeden den na stejný bankovní účet. Je to ochrana banky před tím, abyste při odesílání nerozdělili jeden milion korun na deset samostatných plateb.
  5. Při zadávání příkazu k platbě je nutné obvykle zvolit, že ji chcete odeslat jako Okamžitou platbu. Obvykle je zdarma, ale některé banky si za to účtují drobný poplatek. Některé banky (například Fio banka) se pokoušejí každou platbu odesílat jako Okamžitou platbu, pokud se to nezdaří, tak ji odešlou jako standardní.

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..