Víte, že musíte platit „popelnice“ za trvalý pobyt a za vlastnictví nemovitosti? 5 důležitých věcí o poplatcích za komunální odpad v Brně, které byste měli vědět

by Zdeněk Večeřa 0 Comments

Placení poplatku za komunální odpad je všem známá věc, noví majitelé bytů a domů ale obvykle neví, že jim vzniká povinnost platit poplatek za každý takový byt i dům, pokud v něm není nahlášený trvalý pobyt.

1. Trvalý pobyt

Pokud máte nahlášený trvalý pobyt v Brně, musíte zaplatit roční poplatek za komunální odpad. Ať už bydlíte ve vlastním bytě, v pronájmu či u přátel, směrodatný je nahlášený trvalý pobyt, který máte zapsaný v občanském průkazu. Pokud v trvalé adrese máte Brno, tak poplatek platíte Brnu. Při platbě uvádíte svoje rodné číslo jako variabilní symbol. Aktuální výši poplatku v Brně naleznete zde.

2. Poplatek z vlastnictví bytu nebo domu

Když vlastníte byt nebo dům v Brně, na kterém není nahlášený trvalý pobyt, musíte zaplatit roční poplatek za každou takovou nemovitost. Pokud tedy pronajímáte byt studentům, ve kterém nemají oni ani nikdo jiný nahlášený trvalý pobyt, musíte za něj zaplatit poplatek z nemovitosti. A to za každou takovou nemovitost (byt/dům), ve které není nahlášený trvalý pobyt. Poplatek z nemovitosti je ve stejné výši jako poplatek za trvalý pobyt. Při platbě uvádíte svoje rodné číslo jako variabilní symbol.

3. Povinnost přihlášení nemovitosti bez trvalého pobytu

Každý byt nebo dům v Brně, který vlastníte a není v něm nahlášený trvalý pobyt, máte povinnost Brnu oznámit. Můžete k tomu využít „Formulář pro přihlášení vlastníka nemovitosti, ve které není nikdo hlášen k pobytu“ na BrnoID, více informací zde. Oznámit nemovitost musíte i zpětně. „Datum počátku poplatkové povinnosti“ naleznete ve Vyrozumění o provedeném vkladu do katastru nemovitostí, který vám zaslal katastrální úřad. Je to datum uvedené jako „a to s právními účinky k…“.

4. Přihlášení a poplatky u více vlastníků nemovitosti

Pokud byt nebo dům Brně, ve kterém není nahlášený trvalý pobyt, spoluvlastníte s jinou osobou (na katastrálním úřadě je zapsáno více vlastníků), poplatek z nemovitosti máte povinnost hradit společně a nerozdílně. V praxi se to řeší tak, že ve formuláři pro přihlášení nemovitosti uvedete jednoho z vás (včetně rodného čísla). A stejná osoba pak hradí i roční poplatek z vlastnictví nemovitosti – při platbě uvede svoje rodné číslo jako variabilní symbol, tedy to stejné jako jste uvedli do formuláře.

5. Poměrové částky

Jestli musíte zaplatit poplatek zpětně nebo jen od nějakého data, platíte poměrové částky. Částku vypočtete jako:

Celková roční částka 670 Kč / 12 měsíců × počet měsíců, za které máte zaplatit; to celé zaokrouhlené nahoru na celé koruny.

Hezká tabulka poměrových částek je na stránkách Brna.

Pokud máte trvalý pobyt/vlastnili nemovitost například od 25. února, musíte platit i za celý únor, protože povinnost hradit poplatek se řídí dle posledního dne v měsíci – pokud v něm byla povinnost platit, musíte zaplatit za celý měsíc.

Všechny podstatné informace naleznete na webových stránkách Brna.

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..