Windows Vista/7: samovolné zapnutí počítače/notebooku po hibernaci

by Zdeněk Večeřa 3 Comments

Zapíná se vám počítač nebo notebook samovolně a zcela automaticky po hibernaci? Pokud místo vypínání raději hibernujete, možná jste se na Windows Vista či 7 setkali se samovolným probuzením notebooku/počítače.

Pokud byste počítač standardně vypnuli, problém by nenastal. Když se ale problém u hibernace vyskytne, rozhodně se nejedná o standardní chování; je to chyba, bohužel častá. Na „na vině“ je zmíněná hibernace ve spojení se síťovou kartou/kartami. Spoluviníky mohou být starší ovladače, verze firmware, BIOS atp.

Jak zamezit zapnutí počítače po hibernaci?

Samovolnému probuzení počítače lze zamezit vhodným nastavením Správce zařízení ve vašich Windows.

  • Klepněte pravým tlačítkem myši na „Počítač“ (buď ve Startu nebo na ploše)
  • a z nabídky vyberte „Spravovat
  • Otevře se okno „Správa počítače“, vlevo klepněte na položku „Správce zařízení
  • Poté vpravo rozbalte (klepnutím na šipečku) položku „Síťové adaptéry

Na obrázku je vidět síťová karta (Broadcom 440x 10/100 Integrated Controller) a wifi karta (Intel(R) PRO/Wireless 3948ABG – síťové připojení). Je potřeba nastavit obě karty (tedy všechny), pokud máte jen jednu, samozřejmě postačí nastavit pouze tu.

Pokud máte notebook, pravděpodobně budete mít nejméně jednu síťovou a jednu wifi kartu. Samozřejmě můžete mít jiné (jinak nazvané) síťové karty, takže se nenechte zmást zde uvedenými názvy síťových karet.

  • Klepněte pravým tlačítkem myši na jednu kartu (poté nastavte i další karty) a z nabídky vyberte „Vlastnosti
  • přejděte na kartu „Řízení spotřeby
  • a nastavte řízení tak, jak je uvedeno na následujícím obrázku. To znamená odškrtnout (zrušit zatržení) u položky „Povolit počítači vypínat zařízení z důvodu úspory energie

Řízení spotřeby - zamezení automatickému samovolnému spouštění počítače po hibernaci

Znovu připomínám: pokud máte více síťových/wifi karet, je třeba takto nastavit každou kartu. V seznamu se ještě nacházejí Zařízení Bluetooth, ty ale není třeba nijak měnit.

Comments ( 3 )

  1. Jakub Bouček
    Ano, s tím jsem se setkal (s rozdílem, že jsem nepoužíval hibernaci, ale spánek), nicméně příčinou nebyla konfigurace síťové karty (stejně jako Vy jsem to pozakazoval), nýbrž Naplánované úlohy, kterých jsou ve Windows 7 opravdu hodně a některé z nich mají povoleno probudit počítač. Ze všeho nejhorší se ukázal Windows Media Center (daný počítač využívám výhradně jako televizi - je to AllInOne od Aceru), který z nepochopitelných důvodů měl nastavenou aktualizaci Media Centeru na 2:33 denně. Tvalo mi měsíc, než mě napadlo prozkoumat úlohy - každé ráno jsem našel počítač zapnutý. Byly tam ještě dvě úlohy, které se spouštěly jednou do týdně a jednou do měsíce. Odebral jsem jim právo na probuzení počítače a od té doby je klid.
  2. David
    Pane Boučku, mockrát díky. Všude nacházím jen rady na nastavení síťovky, nicméně u mě byl rovněž příčinou příšerný Windows Media Center. Ušetřil jste mi spousty času a nervů a taky už mě nebude o půl 3 ráno budit svítící obrazovka!
  3. Vladislav Barot
    Taky se přidávám do diskuse - souhlasím s tím, že pravděpodobně za tento problém mohou naplánované úlohy :)

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..