Windows: Jak jednoduše převést styl oddílu pevného disku z MBR na GPT, nebo z GPT na MBR?

Pokud na svém pevném disku používáte styl oddílu MBR a potřebujete přejít na modernější a rychlejší GPT (convert MBR to GPT), nebo naopak se chcete z GPT vrátit na MBR (convert GPT to MBR), můžete převod provést jednoduše pomocí pár příkazů v příkazovém řádku. Pro Windows 8.1 64bit a novější je doporučený styl oddílu GPT s podporou UEFI, naopak pro Windows 7 a starší musíte použít MBR.


Jak převést MBR na GPT?

Důležité upozornění: Při převodu se SMAŽOU VEŠKERÁ DATA NA DISKU.

Buď si otevřete příkazový řádek přímo Windows (cmd), anebo nabootujte z instalačního USB flashdisku, zvolte Opravit počítač a vyberte Příkazový řádek (Konzole).

Poté už jen zadejte následující příkazy (každý příkaz potvrďte stisknutím klávesy ENTER):

1. Spusťte utilitu pro správu disku:

diskpart

2. Vypište seznam disků:

list disk

3. Dle vypsaného seznamu vyberte číslo disku se kterým chcete pracovat:

select disk <číslo>

4. Smažte data z disku (UPOZORNĚNÍ: TÍMTO KROKEM SMAŽETE VEŠKERÁ DATA NA DISKU):

clean

5. Převeďte styl oddílu na GPT (pokud chcete převést na MBR, zadejte „convert mbr“):

convert gpt

Když následně uvidíte DiskPart successfully converted the selected sik to GPT format, máte úspěšně hotovo.

V praxi to vypadá jako na obrázku výše.

Utilita MBR2GPT: Převod z MBR na GPT bez ztráty dat

Můžete také vyzkoušet novou utilitu MBR2GPT přímo od Microsoftu, která se objevila ve Windows 10 Creators Update v1703. Měla by dokázat bezpečně převést MBR na GPT bez ztráty dat. Přesto je důrazně doporučeno předtím provést zálohu dat. Návod k použití naleznete na webu Microsoftu.

Comments ( 5 )

  1. Speetr
    Dobrý den, mám problém a potřeboval bych poradit. Pustil jsem se do čisté instalace z bootovacího disku USB. Disk jsem si vytvořil přímo na microsoft webu. Nastavil jsem přes BIOS aby se bootoval první USB. Spustí se mi instalace a napsalo to hlášku, že nefunguje disk MBR s GPT. Postupoval jsem dle Vašeho návodu a povedlo se to, převedl jsem přes příkazový řádek disk na GPT. Spustil znovu a bylo to super, disk již šlo použit, tedy jsem spustil instalaci. Naběhla modrá tabulka: instaluje se windows, kopiruji soubory, připravuji soubory, instaluji funkce a aktualizace a pak že se dokončuje. Ovšem potom napíše, že se musí restartovat a poté mi naběhne znovu bootovací disk s tím, že se znovu poučtí proces instalace windows. Jenže ten už mi napíše znovu při výběru disků hlášku tentokrát trochu jinou a sice: Systém windows nelze nainstalovat na tento disk. Vybraný disk má tabulku oddílů MBR. V systémech EFI lze systém nainstalovat pouze na disky GPL..... Ale to jsem již dávno udělal... Ve všech navodech jim po instalaci jako mě, neproběhne restart a rovnou se jim spustí windows. Nevíte co s tím? Velice předem děkuji Šplíchal
  2. FBI
    Diky moc za easy navod - pomoc!
  3. Nickname ( required )
    Super děkuji za návod který funguje 🙂👍
  4. Matěj
    Ahoj, velmi nám tahle věc pomohla už jsme si nevěděli rady děkuji moc
  5. Losos
    Díky za super stručný návod, pomohl

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..