Windows 8 a 10: Jak nastavit automatické zapínání klávesy Num Lock po startu Windows?

Pokud chcete automaticky zapínat klávesu Num Lock po startu Windows 8 a Windows 10, jděte do Registru (klávesa WIN+R, napište „regedit“ a dejte ENTER) a v HKEY_USERS\.DEFAULT\Control Panel\Keyboard upravte InitialKeyboardIndicators na hodnotu 2, nebo si stáhněte (pravým tlačítkem Uložit jako…) tento .reg soubor a potvrďte změnu (hodnotu nastaví automaticky):

Ke stažení: InitialKeyboardIndicators.reg

Hodnota InitialKeyboardIndicators může nabývat následujících hodnot:

Number Description
0 All indicators off (Default setting)
1 Caps Lock on
2 Num Lock on
3 Caps Lock and Num Lock on
4 Scroll Lock on
5 Caps Lock and Scroll Lock on
6 Num Lock and Scroll Lock on
7 Caps Lock, Num Lock, and Scroll Lock on

Poté jděte do Start -> třeba přes vyhledávání najděte Ovládací panely, tam přejděte do Hardware a Zvuk -> Možnosti napájení -> vlevo Nastavení tlačítek napájení a nahoře klikněte na Změnit nastavení, které není k dispozici vedle ikony štítuV dolní části poté vypněte položku Zapnout rychlé spuštění (doporučeno).

2015-09-25_085434

Comments ( 13 )

  1. Honza
    Zdravím. Super nápověda, pomohlo mi to... nicméně funguje na 50%. Při restartu se NumLock již nevypíná (i to je pokrok :D :)), avšak když ho vypnu a po nějaké chvíli zapnu, znovu musím NumLock ručně odmáčknout. Je to volovinka, ale nemáte nápad, jak vyřešit ještě tento problém?
  2. Iveta
    Mám přesně ten samý problém jako Honza, plus to, že moje "InitialKeyboardIndicators" nabývá hodnoty "2147483648" a ne pouze 0-7, jak je zde uvedeno. Což jsem tedy smazala a nahradila 2, ale úplně stejně, jak píše Honza, funguje to pouze při restrtu - když počítač přejde např. z režimu spánku, nebo se zapne, tak to NumLock opět nechá vypnutý. Díky za reakci, Iveta
  3. Miroslav
    Mám přesně ten samý problém jako Honza, plus to, že moje “InitialKeyboardIndicators” nabývá hodnoty “2147483648” a ne pouze 0-7, jak je zde uvedeno. Což jsem tedy smazala a nahradila 2, ale úplně stejně, jak píše Honza, funguje to pouze při restrtu – když počítač přejde např. z režimu spánku, nebo se zapne, tak to NumLock opět nechá vypnutý. Díky za reakci, Mirek
  4. Michal
    Ve Windows je zároveň potřeba deaktivovat rychlé spouštění, aby výše uvedený návod fungoval.
  5. Roman
    Tí čo tam máte hodnotu 2147483648, tak k nej len pripočítajte 2, čiže uložte hodnotu 2147483650.
  6. Ľubomír
    Z akého dôvodu treba vypnúť: ,,rýchle spustenie" v ponuke štart? Zatiaľ mi to funguje aj bez toho. Ďakujem.
  7. Callisto
    Pro lidi, kterým to nefunguje po zapnutí doporučím dočíst článek do konce a vypnut rychlé spuštení systému, pak je vše OK!
  8. Jirka
    dobrý den, mám NB asus, win 10, provedl jsem změnu hodnoty v registrech, poté i v ovládacích panelech (rychlé spuštění systému), v biosu bohužel nabídku na změnu NumLock nemám. Jak po restartu, tak po vypnutí je klávesa NumLock pořád vypnutá. Nějaký nápad co by ještě šlo?
  9. roteri
    Dobrý den, postupoval jsem přesně dle návodu, který je "blbuvzdorný" a vše funguje jak má. Asi to chce fakt číst až do konce. Díky Zdeňku za radu která fugnuje.
  10. JIVA
    U mě to zabralo. Ale na konci musí být 50. A má to jednu vyjimku. Shutdown, restart a sleep je OK. Pokud ale počitač hybernuje NumLock se nezapne.
  11. JIVA
    Nikde jsem se zatím nedočetl jak a kde parametrizovat podsvícení klávesnice. Protože je teď InitialK.... desetimístný a podsvícení je snad vlastností klávesnice uvažuji zda i toto není definováno ve stejném registru. Kdo něco ví ... !
  12. Josef
    Tak ani jedno výše uvedené nefunguje. Šlo to na WIN7, včera jsem upgradoval na WIN10, hodnoty zůstaly nastaveny jak je uvedeno v návodu a přesto musím pokaždé zapínat NumLock !! Pro upřesnění mám NTB Lenovo E550 napojené na OneLink ProDock a k tomu bezdrátovou klávesnici Logitech.
  13. Bart
    Místo uvedeného "InitialKeyboardIndicators" jsem změnil"KeyboardDelay" z 1 na 2 ve W8.1 a zatím NumLock po vypnutí i po restartu je zapnutý. Vyzkoušejte taky.

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..