Vymknutý kotník, výron kotníku, podvrtnutý kotník: 7 tipů jak se zbavit bolesti, nemít trvalé následky a co nejrychleji začít chodit

by Zdeněk Večeřa 0 Comments

Vymknutý kotník, výron kotníku či podvrtnutý kotník je velmi časté zranění u sportovců, ale může vás také potkat při normální chůzi. Stačí chvilková nepozornost při nešikovném došlápnutí a vymknete si kotník ani nevíte jak. Nemusíte být zrovna vrcholový sportovec ani turista. Když už se to stane, neměli byste podcenit léčbu.

1. Navštivte lékaře – úrazovou chirurgii

Když si vymknete kotník, způsobíte si výron kotníku či podvrtnutí a natažení kotníku, můžete cca 48 hodin počkat, co se z toho vyvrbí, ale včasnou návštěvou lékaře nikdy chybu neuděláte. Pokud je to navíc váš první vymknutý kotník, bolí a nepřestává bolet, zajděte raději k lékaři ihned.

2. Rentgen kotníku

Lékař na rentgenu zkontroluje stavbu vašeho kotníku, zdali nedošlo například k jeho zlomení či poškození, a také přezkoumá šlachy a vazy, zdali jsou jen natáhnuté, anebo zpřetrhané – existují minimálně tři vážnosti poškození, dle kterých se pak odvíjí délka léčby.

3. Kotník fixujte a nedošlapujte na něj

Vždy se řiďte radami svého ošetřujícího lékaře, nicméně platí obecná doporučení:

  • 1. a 2. týden: Kotník zafixujte pružným pleteným obinadlem, ideálně o velikosti 10 cm × 5 m (koupíte v lékárně za patnáct korun), příliš jej ale neutahujte. S kotníkem pokud možno vůbec nehýbejte. Na nohu v žádném případě nedošlapujte. Pro chůzi využijte například francouzské berle.
  • 3. týden: Postupný došlap maximálně do 25 % tělesné váhy
  • 4. týden: Postupný došlap maximálně do 50 % tělesné váhy; fixujte jen při chůzi.
  • 5. týden: Postupný došlap maximálně do 75 % tělesné váhy; fixujte jen při chůzi.
  • 6. týden: Došlap na 100 %, chůze bez berlí

4. Růžový prášek od bolesti

V prvních dnech vás kotník bude bolet, je proto vhodné brát nějaká analgetika, která vám uleví od bolesti – například Ibalgin. Zbytečně to s ním ale nepřehánějte. 3× denně po jedné tabletě bohatě stačí. Čím dříve jej přestanete brát, tím lépe pro váš žaludek i játra.

5. Chlaďte kotník

V prvních dvou týdnech (ale hlavně v prvních pěti dnech) nezapomínejte kotník chladit. Sníží se vám otok a uleví od bolesti. K chlazení používejte buď takové ty modré chladící gely, které koupíte v lékárně, anebo postačí i obyčejný ručník, který jste předtím lehce navlhčili a dali do mrazáku. Kotník chlaďte pravidelně, přerušovaně a intenzivně – například každou hodinu na 10 minut.

6. Promazávejte gelem

Od prvního dne nohu 3× denně promazávejte některým z gelů (například Aulin Gel, Dolgit Gel nebo Flector Gel). Mně se osvědčil v prvních dvou týdnech Dolgit Gel a poté Lioton 100 000 Gel, který vám pomůže se zbavit žlutomodrých podlitin. Dolgit páchne po nemocniční dezinfekci, zato Lioton docela svěží citrusovou vůni.

7. Rehabilitace kotníku a první krůčky

Co nejdříve si přes svého praktického lékaře domluvte rehabilitacifyzioterapeuta na cvičení, vodoléčbu (vířivku) a magnetoléčbu/elektroléčbu. Zvláště fyzioterapeut vám do začátku pomůže s protažením, protože pokud jste první dva týdny s nohou „poctivě“ nehýbaly, nebudete úplně snadné se opět rozchodit.

Pokud jste z Brna, budete mít velký problém sehnat vodoléčbu. Vodoléčbu v Brně na rehabilitačních centrech skoro nikde nemají, a tam kde je, tak objednávají až na dlouhé týdny dopředu – takže jak jsem psal, začněte rehabilitaci řešit co nejdříve. Já měl štěstí, že se mě ujali na rehabilitaci v Brně na ul. Herčíkova 23 (Fyzioterapie LHI, s.r.o.). Mají to tam čisté, moderní a personál je příjemný a ochotný.

Doma si ve volných chvílích kotník a otok masírujte například pomocí molitanového míčku, mělo by to pomoct lepšímu prokrvení a rychlejšímu vymizení otoku. Jeden z takových se prodává pod názvem „míček na míčkování“ a seženete jej ve zdravotnických potřebách. Doporučuji sáhnout zrovna po největší velikosti (průměr 9 cm), stojí okolo padesáti korun.

Bonusová rada

A bonusová osmá rada na závěr: Jestli chcete v budoucnu bez obtíží chodit, léčbu a rehabilitaci v žádném případě nepodceňujte. Pokud nevěříte, zeptejte se známých. Určitě ve svém okolí budete mít někoho, kdo si před deseti lety vymkl kotník a má s tím problémy dodnes…

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..