Reproduktory brumí, vrčí či pískají? Možná za to může zemní smyčka

by Zdeněk Večeřa 4 Comments

Zemní smyčka často může za to, když reproduktory brumí, levý či pravý reproduktor vrčí nebo dokonce pískají. Také se může stát, že jeden reproduktor (ten který vydává onen nepříjemný zvuk) může hrát tišeji, což také může způsobovat zmíněná zemní smyčka.

Nepříjemné je to především v tiché místnosti, když sedíte u počítače, hudba dohraje a vy se z toho můžete zbláznit. Problém se projevuje ve chvíli, kdy máte do jedné zásuvky (či celého rozvodu zásuvek – což je častý problém u paneláků) připojeny reproduktory a současně nějaký jiný zdroj se zařízením. Pokud vše odpojíte a necháte jen reproduktory, žádný brum, vrkot ani pískot by se projevovat neměl.

Jak bojovat se zemní smyčkou?

Co to je zemní smyčka se dočtete na webu Elektro Bastlírna.

Pokud chcete okamžité řešení, měli byste si koupit malou krabičku, která se jmenuje Galvanické oddělení zdroje linkového audio signálu. Jednoduše dané rušení odfiltruje a vám zbude ničím nerušený poslech.

Existuje více druhů galvanických oddělovačů audio signálu, osobně doporučuji tento za cca 200 Kč včetně DPH – viz HyperZboží. Je jich ale spousta.

Comments ( 4 )

  1. hrach
    Prej viz. heureka a ono to je hyperzbozi, no fuj :D
  2. Zdeněk Veřeřa
    Opraveno, dík moc :))
  3. dysm.
    No u mě bylo řešení přesně opačné :]. Stačilo bedny zapojit do stejný zásuvky společně s dalšími zařízeními (pc, tiskárna, monitor...).
  4. Kr
    Odfiltruje ?!

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..