Pište česky: skončit × zkončit

by Zdeněk Večeřa 22 Comments

Skončit × zkončit

Občas se i chybuje u slova skončit, kde dochází k zaměně za chybný tvar zkončit. Správně je tedy vždy skončit.

  • Skončil jsem, je to spravené.
  • skončíš, podej mi podrobnou zprávu.

Slovo zkončit neexistuje.

V sekci čeština naleznete další články, které upozorňují na časté chyby v české gramatice.

Comments ( 22 )

  1. Jirka
    Ahoj, děkuju za krátký článek. Vždycky se po internetu dívám, jak mám co napsat pravopisně správně a tak jsem se teď rozhodl, že poděkuju. Snad vám to pomůže k psaní dalších takových krátkých článečků o pravopisu, má to smysl!
  2. Tomáš
    Ahoj, super, díky atd. +1
  3. berunda
    super! moc díky :-****
  4. mwrnckx
    Cha! Dejte si zkončit do googlu a uvidíte, zda neexistuje! Pro jazyk není důležité, co říkají pravidla, ale co se skutečně používá, jinak ten jazyk umře!!!
  5. Adéla
    taky jste mi pomohl, díky.. ;)
  6. Logis
    To mwrnckx: Cha! Ty budeš asi pěkný vymaštěnec! Tohle přece nemůže napsat zdravý člověk. Jinak autorovi děkuji. Užitečné rady.
  7. Radek
    Zduvodneni by nebylo ? Priznam se, ze v tom nevidim zadnou logiku a zkoncit me nijak "nemlati" do oci. Bez vysvetleni si to nezapamatuju nikdy.
  8. František Příhoda
    díky moc :)
  9. VildaS
    To Radek: Myslím, že slovo zkončit vzniklo ze slova zakončit vypuštěním "a" ať už z nevědomosti nebo jako překlep. Někdo s chabou znalostí pravopisu to pak ochotně šíří dál. Nebo si snad někdo myslí, že by se mělo začít psát "verlyba", když jen Google najde 6450 výskytů tohoto překlepu?
  10. mwrnckx
    to Radek: jedním z dřívějších významů slova skončit bylo i skonat, tedy zemřít. Původem nejspíš od slova skon. To Logis: podle tebe bude vymaštěnec asi i ředitel Ústavu pro jazyk český, viz třeba: http://www.polovina.cz/z-domova/aby-jsme-ten-svet-meli-o-neco-lepsi
  11. polskýjazyk
    Jo to by šlo.
  12. Yaevin
    Děkuji autorovi a komentujícím za vysvětlení. Já si vždy myslel, že "zkončit" je změna stavu, proto jsem pořád psal "z". Celkem mě tohleto konkrátně mate a to nejsem dislektik, nebo nemám problémy s pravopisem. Yaevin
  13. Yaevin
    , a to* konkrétně* .. píši, že nemám problémy s pravopisem a sám jsem si našel 2 chyby.. :D
  14. Yaevin
    Děkuji autorovi a komentujícím za vysvětlení. Já si vždy myslel, že "zkončit" je změna stavu, proto jsem pořád psal "z". Celkem mě tohleto konkrétně mate, a to nejsem dislektik, nebo nemám problémy s pravopisem. Yaevin
  15. milda
    Ano, takovýto článeček jsem potřeboval, trochu jsem váhal zda zkončit či skončit, tu češtinu asi nikdy na 100% nebudu umět.
  16. ecila
    Jsem rada, kdyz se nekdo venuje ceskemu jazyku. Diky
  17. někdo
    Mno jo ale co když řeknu že Zakončil?? to nemá souvislost??
  18. Radek
    Díky za vysvětlení. Asi se to budu muset namemorovat. "Myslím, že slovo zkončit vzniklo ze slova zakončit vypuštěním" ... protože obojí je významově blízké, nevidím opodstatnění, jak by mi z toho mělo dojít, že zkončit je chybné. mwrnckx: "jedním z dřívějších významů slova skončit bylo i skonat, tedy zemřít. Původem nejspíš od slova skon." Chape se mi o neco lepe, ale stejně si nemůžu pomoci a netuším ve zkon vs skon 100% zradu. Každopádně díky.
  19. Rosťa
    Radku, nezlob se na mě, ale pokud chceš něco vědět, není lepší a jednodušší cesta si to zjistit sám? Za nějaký mrzký peníz pořídit Pravidla a začíst se, to ještě nikoho nezabilo. mwrnckx : Určitě pochopíš, komu je tato zpráva určena, i když nepoužiju oblíbenou anglickou předložku "to". A teď k věci, nevím odkdy je soukromý názor, byť ředitele Ústavu pro jazyk český, nadřazen platným pravidlům pravopisu. Jsem proti jakémukoliv zjednodušování a upravování pravopisu podle ulice, nebo jak si kdejaký lempl vzpomene. To by se za chvíli mohlo přijmout za spisovné slovo třeba "mirijón" místo milion, jenom proto, že by rostl počet degenerujících líných mozků. Naopak si myslím, že je všeobecně velice prospěšné si hlavu namáhat - komu by se hodilo mít za obyvatele stádo tupounů?
  20. astromedia
    Rosťa: Chápu, co se snažíš říci, nicméně nelze s tím tak úplně souhlasit. Jednou z definic fungujícího jazyka je právě jeho změna v průběhu let na základě lidových úprav a jistě by se našlo mnoho slov, která běžně používáš a dříve se psala/vyslovovala jinak. To k tomu prostě patří :)
  21. Miroslav Klouda
    Řekl bych, že čím lépe člověk zná jazyk, tím méně vítá změny. Pravidla jsou mu totiž jasná a nemá problém s jejich dodržováním. Naproti tomu ten, komu jazyk nejde, má k jazyku chladný vztah a je mu celkem jedno, jak zní pravidla, protože je stejně nebude (schopen) dodržovat. Bohužel je dnes tendence přizpůsobovat pravidla právě těmto lidem, kteří je neznají. Souhlasím s Rosťou.
  22. Honza
    Astromedia, mwrnckx: Pro tuto potrebu rozlisujeme jazyk spisovny, hovorovy, odborny, nareci atd. Ze je posledni dobou jazyk spisovny ohyban podle neznalku, je ostuda. UJC by zaslouzil par pres zadek. Slovni spojeni "by jsme", nedej boze "by jste", cekam od uklizecky, ne od vysokoskolsky vzdelaneho cloveka. Snad je duvodem potreba iluze, ze s jazykem, kulturou i politiky to nejde "s kopce", ale jen "z kopce". Proste jen nejapne skryta cenzura sikme plochy.

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..