Hostmonster.com: přístup přes více účtů do phpMyAdmin (MySQL)

Pokud využíváte webhosting Hostmonster.com, možná jste narazili na nepříjemnost týkající se nemožnosti přístupu k phpMyAdminovi přes více uživatelských MySQL účtů. Hostmonster sice přes administraci cPanel umožňuje vytváření vlastních databází, uživatelů a přidělování práv. Můžete propojit jednotlivé uživatele a databáze, ale ke všem databázím můžete přistupovat pouze přes standardní phpMyAdmin s hlavním účtem do cPanelu.

Spravujete-li více webů – projektů, neobejdete se bez nutnosti poskytnout přihlašovací údaje do databáze dalším lidem, například programátorům či správcům. A zde právě nastává kámen úrazu. Je tedy zcela nemyslitelné, abyste hlavní heslo poskytli dalším uživatelům. Naštěstí existuje řešení, jak na Hostmonster.com zpřístupnit phpMyAdmin pro více uživatelských účtů MySQL databáze.

Nejprve si stáhněte poslední verzi phpMyAdmin a někam jej rozbalte. Ve složce libraries se nachází soubor config.default.php, který nás momentálně bude zajímat.

Najděte následující řády a  upravte je následovně:

// MySQL hostname or IP address...
$cfg['Servers'][$i]['host']          = 'localhost';
// Authentication method (valid choices: config, http, HTTP or cookie)
$cfg['Servers'][$i]['auth_type']     = 'http';
// MySQL user
$cfg['Servers'][$i]['user']          = '';
// MySQL password (only needed with 'config' auth_type)
$cfg['Servers'][$i]['password']      = '';  

Připojení k databázi na Hostmonster.com probíhá přes hostname „localhost“. Pro přihlášení zobrazíme klasický dialog (výzva pro zadání jména a hesla), nastavíme tedy „http“. Uživatelské jméno a heslo necháme prázdné.

Pokud bychom místo „http“ nastavili „config“, museli bychom uvést přihlašovací jméno do MySQL databáze a heslo. Nevýhoda tohoto řešení je, že se do takového phpMyAdmina může přihlásit pouze jeden uživatel. Navíc by byl phpMyAdmin zcela přístupný z webu, bylo by tedy ještě třeba adresář zaheslovat.

My proto raději nastavíme přihlašování na „http“, což zajistí, že se může přihlásit kdokoliv, kdo má účet. Vytvoříme tak univerzální řešení.

Obsah rozbalené složky phpMyAdmina s upraveným souborem nakopírujte přes FTP na server. Například tak, aby byl phpMyAdmin přístupný na adrese www.cokoliv.cz/mysql. Poté se budete moci na uvedené adrese přihlásit do phpMyAdmina přes více uživatelských účtů.

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..