Google Chrome: Toto pravděpodobně nejsou stránky, které jste hledali!

by Zdeněk Večeřa 0 Comments

Google si asi hraje s certifikáty, protože https://www.google.com hlásí:

Toto pravděpodobně nejsou stránky, které jste hledali!

Pokusili jste se přejít na web www.google.com, ale místo toho jste se dostali na server, který sám sebe označuje jako *.c.docs.google.com. Příčinou může být nesprávná konfigurace serveru nebo něco mnohem vážnějšího. Ve vaší síti může být útočník, který se vás pokouší přimět k návštěvě podvodné (a potenciálně nebezpečné) verze webu www.google.com.

Nemůžete pokračovat, protože operátor webových stránek požádal o zvýšení zabezpečení této domény.

Potřebuji vysvětlení

Když se připojíte k zabezpečeným webovým stránkám, server, na kterém jsou takové stránky hostovány, předloží vašemu prohlížeči takzvaný „certifikát“, kterým se ověřuje identita takového serveru. Certifikát obsahuje informace o identitě, například adresu webových stránek, které ověřuje třetí strana, které váš počítač důvěřuje. Kontrolou, zda adresa v certifikátu odpovídá adrese webových stránek, je možné ověřit, že bezpečně komunikujete s požadovanými webovými stránkami a ne s třetí stranou (například s útočníkem na vaši síť).

V tomto případě adresa uvedená v certifikátu neodpovídá adrese webových stránek, na které se váš prohlížeč pokoušel přejít. Jedním z možných důvodů je, že vaši komunikaci zachycuje útočník, který předkládá certifikát pro jiné webové stránky, a způsobuje tak neshodu. Dalším možným důvodem je, že server je nastaven tak, aby předkládal stejný certifikát pro více různých webů, včetně toho, který se pokoušíte navštívit, byť takový certifikát není pro všechny weby platný. Google Chrome může potvrdit, že jste se dostali na server *.c.docs.google.com, ale nemůže ověřit, zda se jedná o stejné stránky jako v případě serveru www.google.com, na který jste chtěli přejít. Pokud budete pokračovat, nebude Chrome žádné další neshody názvů kontrolovat.

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..