Freezes Windows 10: Jak vyřešit zamrzávání aplikací a notifikací? Možná za to může velká aktualizace!

by Zdeněk Večeřa 0 Comments

Zamrzávání aplikací (freezes/freezing) ve Windows 10 bývá často způsobeno vadnými ovladači ke grafické kartě, nežádoucími aplikacemi či v některých případech i viry. Pokud jste všechny tyto potenciální problémy vyloučili, zbývá se ještě mrknout na samotné jádro pudla.

Už na několika různých počítačích s Windows 10 se mi stalo, že po instalaci velké aktualizace „November Update“ (verze 1511) či „Anniversary Update“ (verze 1607) se něco rozbilo. Jednou zmizel hlavní panel, poškodila se nabídka Start či naposledy z ničeho nic začaly zamrzávat aplikace – a dělo se tak většinou v případě, kdy se zobrazila notifikační bublina z Windows 10. Ale nebylo to pravidlem.

Bohužel se tak stalo jak na doposud fungujících počítačích, tak i na zcela čistých instalacích Windows 10 (původní verze 1507), po kterých následovala instalace velké aktualizace. A nedělám si iluze, že po uvolnění třetí velké aktualizace „Creators Update“ (verze 1703) tomu bude jinak.

Pusťte se do nové instalace s již obsaženou velkou aktualizací

Nejlépe uděláte, když po takto „nezdařilé“ aktualizaci nainstalujete Windows znovu spolu s již obsaženou velkou aktualizací. Předejdete tak opětovnému problému „kdyby se zase něco pokazilo“ a navíc se vyhnete samotné instalaci aktualizace, která může trvat i několik hodin.

Po uvolnění velké aktualizace si proto přímo od Microsoftu stáhněte instalátor (vždy již obsahuje aktuální verzi Windows), jednoduše si z něj vytvořte instalační USB flashdisk a z radostí se pusťte do instalace. Instalovat Windows znovu není ideální, ale jinak to evidentně nejde.

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..