Chyba pevného disku: „Časový limit semaforu vypršel“. Jak opravit chybu při zálohování souborů na externí disk USB 3.0 na Windows?

Při zálohování desetitisíců souborů přes příkazový řádek pomocí některých aplikací (7-Zip, WinRAR) se proces zálohování (zabalení do jednoho archivu) zastavilo a vypsalo chybu: „Časový limit semaforu vypršel“ (Error 0x80070079: The semaphore timeout period has expired).

Často se tak stávalo u větších souborů o velikosti desítek či stovek megabajtů, ale docházelo k tomu i u mnohem menších souborů. I když se vypsala chyba, s diskem bylo možné nadále pracovat – zůstal připojený a tvářil se plně funkční, záloha se ale samozřejmě nedokončila.

Zajímavé bylo, že pokud jsem pomocí konzolového příkazu zabalil do archivu jen daný adresář s problémovým souborem, archiv se paradoxně bez problému vytvořil. Konkrétní soubor tedy nebyl nijak poškozený.

Ujistěte se, do jakého USB portu máte disk připojený

Na notebooku (Dell) mi běží Windows 10 Pro (1803, build 17134.523). Přes port Thunderbolt 3 mám k němu připojenou dokovací stanici (Dell Dock WD15). Do dokovací stanice jsem připojil externí disk (WD My Book 8TB Ext. 3.5″ USB 3.0) pomocí originálního propojovacího kabelu USB 3.0.

Problém byl v tom, že v dokovací stanici jsem jej měl omylem připojený do portu USB 2.0, nikoli USB 3.0. Po přepojení do portu USB 3.0 zálohování opět bez problému funguje.

Zkontrolujte proto, jestli máte externí disk s podporou USB 3.0 opravdu připojený do portu USB 3.0.

Pokud to nepomůže, je dobré vyzkoušet tyto univerzální rady

  • Aktualizujte BIOS základní desky na nejnovější verzi
  • Aktualizujte operační systém na nejnovější verzi
  • Aktualizujte všechny ovladače na nejnovější verzi
  • Aktualizujte firmware externího disku na nejnovější verzi
  • Vyzkoušejte jiný USB 3.0 kabel, kterým propojujete externí disk a dokovací stanici/počítač/notebook
  • Vyzkoušejte propojovací kabel externího disku připojit v dokovací stanici/počítači/notebooku do jiného portu USB 3.0

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..