Česká spořitelna a platební karta MasterCard: nefunkční internetové platby

by Zdeněk Večeřa 0 Comments
MasterCard

MasterCard

Pro platby na internetu využívám platební kartu MasterCard, kterou mám ke svému účtu od České spořitelny, a. s. Minulou středu, tj. 18. března 2009, mi platební systém (Pay MUZO) po odeslání platby oznámil, že platba nebyla akceptovaná. Platbu jsem vyzkoušel znovu a poté ještě u jiné společnosti, opět neúspěšně.

Kontaktoval jsem proto infolinku České spořitelny, kde mě paní ubezpečila, že karta by měla být v pořádku. Pro bližší prověření a případné sepsání reklamace bych ale měl zavolat na internetového bankéře Servis 24.

Napřed jsem tedy kontaktoval společnosti, u kterých jsem chtěl platit, jestli náhodou nemají nějaký problém se systémem. Nemají, vše je u nich OK.

Tak jsem zavolal na internetového bankéře Servis 24. Po několika přepojení jsem se dovolal ke slečně, která oznámila, že karta je OK, čímž předpokládala hovor za ukončený. Vyžádal jsem si ale sepsání reklamace a zjištění problému. Moc se jí do toho ovšem nechtělo. Na vyřízení  reklamace mají ze zákona 30 dnů, u karet údajně až 90 dnů.

Reklamace byla vyřízena v úterý, 24. března. Zavolala mi paní z České spořitelny a sdělila, že žádný požadavek o platbu k nim nedorazil, takže nemají co prošetřovat. Navíc dodala, že Česká spořitelna nezodpovídá za funkčnost uskutečnění plateb a za případné ztráty. Bezva, nicméně, karta je nefunkční a paní na lince mi tvrdí, že není schopna více udělat. Tak jsem ji informoval, že mám kartu, která mi je k ničemu, že platím vysoké poplatky, takže bych rád, kdyby tuto situaci nějak ona, potažmo Česká spořitelna, řešila. Řekla mi, že pro mě nemůže více udělat. Že si mám zajít na pobočku, že by mi tam „snad“ mohli vydat novou kartu. Slovem „snad“ mě už skutečně dorazila.

Ve středu 25. března jsem tedy šel na pobočku (ul. Kounicova, Brno). Po dvaceti minutách čekání mě obsloužil pán, který mi nabídl vydání nové karty. Dostal ale nápad, že by mi napřed znovu vystavil změnový list (znovu nastavení limitu, takový „restart“). Tato úprava se projeví o půlnoci, takže pokud byl zde problém, mělo by to již fungovat. Po půlnoci internetové platby samozřejmě nefungovaly.

Tudíž, ve čtvrtek 26. března jsem opět šel na pobočku. Tentokrát jsem se dostal k příjemné slečně, která zavolala na kartové oddělení a tam ji sdělili, že MasterCard upravoval systém, měnil limity, takže nějaké dva typy platebních karet od „minulého týdne“ jsou pro internetové platby nefunkční. Super. A nejlepší na celé situaci je, že se neví, kdy bude zase vše funkční.

Slečna mi řekla, že k mému programu nemůže vydat jinou (VISA) kartu, takže neví, jak tuto situaci řešit. Dohodli jsme se, že týden tedy ještě počkám, jestli se MasterCard nějak „rozhoupe“ (vydání karty trvá 1-2 týdny, takže bych si moc nepomohl). Pokud platby nebudou funkční ani poté, budu požadovat od České spořitelny řešení této situace. Jsem zvědavý. Nicméně doufám, že MasterCard dá vše do pořádku.

Doplněno: Mastecard po týdnu začal fungovat.

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..