Agnitum Outpost Firewall Pro 2009: jak na nefunkční internet a aplikace?

by Zdeněk Večeřa 0 Comments

Pokud používáte kvalitní firewall Outpost Firewall Pro 2009 verze  6.0 a novější (6.5), tak možná jste narazili na problém, kdy vám z ničeho nic přestal fungovat internet.

Nefunkční BitTorrent, uTorrent a další klienti

Například po zapnutí bittorrent klientů (uTorrent) a podobných, které generují mnoho spojení, může dojít k výpadku internetu nebo nemožnosti připojení pro uvedené aplikace.

Microsoft Outlook (2002) nemůže odesílat zprávy

Microsoft Outlook po pokusu o odeslání zprávy vypíše chybovou hlášku „…odesílání a přijímání ohlásil chybu (0x8004210B): Časový limit operace vypršel při čekání na odezvu z odesílajícího serveru (SMTP). Pokud …“

Za všechno může Content Filterig (filtrování obsahu)

Agnitum, výrobce Outpostu, do šesté verze implementoval funkci filtrování obsahu (Content filtering) kvůli další kontrole přenášených paketů. Pokud je tato funkce zapnutá (standardně pro všechny aplikace), může dojít k výše uvedeným problémům – nefunkční internet, výpadky internetu, nefunkční přístup některých aplikací k internetu atp.

Náprava problému, aneb jak problému předejít

Pokud už k výpadku dojde, je možné proces Agnitum Outpost Firewall Pro restartovat, poté bude internet řádně fungovat. Pro dlouhodobé řešení je ale lepší vypnouž filtrování obsahu.

  1. Vypnout filtrování obsahu pro problémové aplikace

    Pokud problém způsobuje Outlook, je možné pro něj vypnotu filtrování obsahu následovně: V Outpostu zvolte „Settings“, vlevo „Application Rules“, najděte Outlook (resp. název aplikace) a „Edit“. Na poslední kartě „Options“ se nachází třetí listbox „Content filtering“. Nastavte u něj „Disable filtering“. Poté „OK“ a znovu „OK“.

  2. Kompletně vypnout filtrování obsahu (doporučuji)

    Nejdřívě vypněte Self-Protection. Uděláte to tak, že pravým tlačítkem klepnete na ikonu Outpostu v trayi u hodin a zvolíte „Disable Self-Protection“; potvrďte výzvu. Dále je třeba Outpost ukončit, to uděláte následovně: opět klepněte na Outpost pravým tlačítkem a vyberte „Exit“ a následně ‚Exit Outpost and shutdown service‘. Následně otevřete soubor C:\Program Files\Agnitum\Outpost Firewall Pro\machine.ini a změňte parametr ‚EnableContentHandler‘ na ‚FALSE‘. Dále už jen stačí Outpost znovu zapnout a aktivovat Self-Protection.

A co na to výrobce Outpostu?

Vývojáři z Agnitumu o problému vědí. Reportoval jsem jim chybu já a i další uživatelé (a že jich je). Poslední aktualizace slibovaly zlepšení, ale jak se později ukázalo, problém u někoho stále přetrvává. Jediné spolehlivé řešení je kompletně vypnout filtrování obsahu (výše druhý bod).

Vyplatí se Agnitum Outpost Firewall Pro koupit?

I přes tento problém Agnitum Outpost Firewall Pro 6.5 vřele doporučuji. Využívám jej od dubna 2008 na Windows Vista (32bit) a nemohu si (kromě výše uvedeného problému) stěžovat. Maximální spolehlivost, pohodlnost. V testech také vychází dobře.

Antivir nepoužívám, nepotřebuji. Ale bez kvalitního firewallu bych krok na internetu neudělal.

How can I enable Outpost modules that were disabled automatically by the product for compatibility with third-party security software?

Zde

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..