Instalace Windows 10 na pevný disk M.2 NVMe SSD: „Nepovedlo se najít žádné jednotky. Ovladač úložiště načtete kliknutím na Načíst ovladač.“

Při instalaci Windows 7, 8.1 a 10 se může stát, že je nebudete mít kam nainstalovat, protože instalátor nenalezne žádný pevný disk. Zvláště, pokud používáte některý z nových disků M.2 NVMe SSD – například Samsung SM961, Samsung SM951 aj. Instalace Windows vám pak při výběru disku stroze napíše: „Nepovedlo se najít žádné jednotky. Ovladač úložiště načtete kliknutím na Načíst ovladač“.

Řešení je naštěstí jednoduché. Stáhněte si ovladače „Intel Rapid Storage Technology“. Získáte je buď od výrobce svého počítače (lepší varianta) nebo přímo ze stránek Intelu.

Jestli Windows instalujete z USB flashdisku (vytvořte si rychle a jednoduše instalační USB flashdisk Windows přímo od Microsoftu), vytvořte na něm složku a rozbalte do ní obsah staženého souboru ovladače Intel Rapid Storage Technology.

Při instalaci Windows pak stačí kliknout na tlačítko „Vybrat ovladač“, nasměrovat do konkrétní složky a chvíli počkat. Instalátor neumí prohledávat podsložky, takže musíte ukázat na konkrétní složku s ovladačem (soubor *.inf). Může trvat i pár desítek sekund, než se vám disky načtou.

Comments ( 5 )

  1. PetrS
    Ahoj Zdeňku, snažím se o postup uvedený na těchto stránkách, nicméně pro Intel Rapid Storage technology je ke stažení jen soubor .exe a zip soubor. Nic z toho neobsahuje .inf. Bootuju z CD, soubor na něj tedy nemohu přidat a proto budu soubor vybírat z flashky (snad jí při bootování uvidím). Díky! PetrS
  2. Vavra
    Zdravím, děkuju moc za tento článek, velmi mi to pomohlo. Díky
  3. sab
    prepnout v biosu boot mode na uefi a pak zmenit v biosu nastaveni sata controleru na ahci. a pak se bude m2 detekovat take.
  4. zoufalec
    děkuji za radu, zkoušel sem na flashku nahrát ten program (na bootovací win flashku) do složky jak radíte a při instal win z usb mi ho nenajde, nic nehledá rovnou mi to napíše okamžitě nelze , je tam jako exe soubor (setupRST) a nepřelouská si ho :(
  5. Robert Sibek
    Diky za tip. Ovladače byly potřeba stáhout odsud: https://www.dell.com/support/home/cs-cz/drivers/driversdetails?driverid=4hm0v Na oficiálních stránkách Intelu se mi nepovedlo najít INF soubory, ani po rozbalení EXE.

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..