Windows 10: Jak nastavit, aby se po změně jazykové předvolby (CZE/ENG) klávesnice změnila jen ve vybrané aplikaci?

Pokud se ve Windows 10 přepínáte mezi více jazykovými předvolbami klávesnice (česká, anglická atd.), můžete si nastavit, aby se po přepnutí změnila klávesnice jen pro danou aplikaci, ale ne pro celý systém. V reálu to můžete využít třeba tak, že v programátorském IDE budete mít neustále anglickou klávesnici, přestože ve webovém prohlížeči ponecháte české rozložení klávesnice.

Návod pro Windows 10 build 1809 a novější

Klikněte levým tlačítkem v hlavním panelu na tlačítko Start -> Nastavení, klikněte na „Zařízení„, dále vlevo na „Psaní“ a dole klikněte na „Upřesnit nastavení klávesnice„. Zde zatrhněte položku „Umožnit použití jiné metody zadávání znaků pro každé okno aplikace“ a uložte.


Windows si budou nastavenou klávesnici pamatovat pouze do vypnutí aplikace. Při jejím novém spuštění se nastaví výchozí klávesnice.

Návod pro Windows 10 build 1803 a starší

Klikněte pravým tlačítkem v hlavním panelu na tlačítko Start -> vyberte „Ovládací panely„, klikněte na „Hodiny, jazyk a země či oblast„, dále na „Jazyk“ a vlevo na „Upřesnit nastavení„. Zde zatrhněte položku „Umožnit nastavení jiné metody zadávání znaků pro každé okno aplikace“ a uložte.

2015-07-31_094635

Windows si budou nastavenou klávesnici pamatovat pouze do vypnutí aplikace. Při jejím novém spuštění se nastaví výchozí klávesnice.

Comments ( 3 )

  1. mr
    Dobrý den, rád bych Vám poděkoval za Váš článek - přesně tohle jsem hledal. S pozdravem M. Rezler
  2. Telotone
    Zdá se, že v aktuálním buildu 1809 už tato volba zmizela, nebo se přesunula.
  3. Zdeněk Večeřa
    TELOTONE: Přesunula, návod jsem právě zaktualizoval. Díky.

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..