Kurz: Co jsou devizy prodej a valuty nákup?

by Zdeněk Večeřa 0 Comments

Neznalému se při pohledu na kurzovní lístek ze všech těch deviz, valut, nákupů a prodejů protočí oči. Přitom na tom není nic složitého, vše lze stručně shrnout v následujících čtyřech řádcích (z vašeho pohledu):

  • Devizy prodej – bezhotovostně, CZK -> cizí měna
  • Devizy nákup – bezhotovostně, cizí měna -> CZK
  • Valuty prodej – hotovostně, CZK -> cizí měna
  • Valuty nákup – hotovostně, cizí měna -> CZK

Slova „nákup“ a „prodej“ jsou pravda trochu zavádějící, ale je to z pohledu banky. Ta totiž „drží“ cizí měnu, kterou vám směňuje za zdejší české koruny. Takže pokud za ní přijdete s českými korunami a řeknete, že chcete eura, tak vám za koruny prodá eura. Naopak cizí měnu od vás nakoupí výměnou za české koruny.

Co jsou devizy?

Deviza je bezhotovností forma pohledávky na cizí měnu. Kromě bankovního převodu z účtu na účet to může být platba kartou, šek, směnka, cenný papír k umoření, splatný kupón akcie či dluhopis.

Co jsou valuty?

Valuta je označení pro hotovostní formu, tj. bankovky nebo mince.

Co je prodej?

Když jedete na dovolenou do zahraničí, tak směňujete české koruny za eura (CZK -> cizí měna). Banka vám totiž (z jejího pohledu) prodává cizí měnu (eura), proto se musíte dívat na položku „prodej“. Týká se to například placení v zahraničních obchodech, e-shopech a výběrů z bankomatu v zahraničí.

Co je nákup?

A když vám naopak po dovolené nějaké eura zbyly, jdete do banky, abyste je vyměnili za české koruny (cizí měna -> CZK). Banka od vás totiž (opět z jejího pohledu) cizí měnu nakupuje, takže se jedná o „nákup“.

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..