Postřehy: snažím se přejít z Eclipse PDT na NetBeans (PHP), jsou ale problémy

by Zdeněk Večeřa 5 Comments

Přibližně rok a půl pro vývoj PHP aplikací používám IDE prostředí Eclipse PDT. Výhody IDE nástrojů oproti aplikacím PSPad nebo Intype nebudu zmiňovat (možná příště).

V Eclipse PDT si založíte nový projekt, do kterého přiřadíte soubory. Práce s většími PHP soubory, řekněme okolo 100 kB (cca 3 300 řádků) je ale (aspoň v mém případě) problematická. Eclipse PDT nestíhá. Úpravy textu (zdrojového kódu) jsou pomalé, Eclipse PDT reaguje se zpožděním.

Větší soubory v Eclipse dělají IntelliSense nepoužitelné

IntelliSense (našeptávač – doplňování kódu) taktéž reaguje se zpožděním. Zobrazení IntelliSense v takovém souboru netrvá pár milisekund, ale 2-3 vteřiny, což je pro práci zcela nepoužitelné.

Záchranou je NetBeans?

NetBeans je v tomto naštěstí jiný – „takový lepší“. Hlavně tedy rychlejší. IntelliSense je svižné, stejně tak práce se soubory, úpravy, ukládání aj.

Rok a půl používání Eclipse PDT ve mně ale zanechalo i návyky, kvůli kterým je přechod ke konkurenci složitější. Upravil jsem si barevné zobrazení syntaxe (dle Eclipse PDT), prošel klávesové zkratky, stále mi ale u NetBeans několik vlastností vadí.

V čem je lepší Eclipse oproti NetBeans?

Následující chování NetBeans mi docela vadí:

  1. Vlevo se nachází strom se soubory a projekty. Pokud v Eclipse vyberu soubor „index.php“ a udělám ctrl+c a ctrl+v, nakopíruje se jako kopie s názvem „Copy of index.php“. V NetBeans to bohužel nefunguje. Kopírování funguje, akorát je třeba při vkládání klepnout na složku, do které chci provést vložení (u Eclipse stačí mít označený libovolný soubor z dané složky).
  2. K levému stromu souboru ještě jednou. Eclipse jsem si nastavil tak, že stačí jednou klepnout na soubor a hned se vpravo zobrazí jeho obsah. Divné, ale u NetBeans tato možnost asi není (nenašel jsem).
  3. V Eclipse označím text a klávesovou zkratkou ctrl+k ihned dojde k nalezení dalšího výskytu řetězce v souboru. Nemusím tedy otevírat vyhledávací dialog. NetBeans to neumí.
  4. Pokud mám v Eclipse otevřený odkaz, span, div: <div>text, tak mi za slovem „text“ IntelliSense nabídne uzavření tagu. NetBeans bohužel hloupě nenabídne nic.
  5. Další věc se týká nahrazování. Chci provést nahrazení textu v souborech, vyhledávám pomocí regulárních výrazů. Uvedu tedy regulární výraz a text, kterým se má nahradit. Potud v pohodě. Jenže, před provedením se chci ujistit, jestli bude výsledek OK. Eclipse mi nabídne náhled, jak budou úpravy vypadat. NetBeans nikoli.
  6. Když v komentáři zdrojového kódu uvedu „TODO:“, oba nástroje jej pochopí jako úkol ke splnění. Eclipse ale navíc u čísla řádku zobrazí malou ikonku; na první pohled je vidět, že se musí něco dodělat. NetBeans nezobrazí nic.
  7. Mám proměnnou $test = 5;. Když na ni v Eclipse klepnu kurzorem následovaným klávesovou zkratkou ctrl+shift+j, vytvoří se nad ní komentář, kde k ní uvedu, co potřebuji. NetBeans to asi neumí (jen ve třídě po zahájení psaní komentáře /** a enteru).
  8. V NetBeans mi nefunguje posun horizontálního posuvníku při naklonění kolečka myši doleva/doprava.
  9. Když v Eclipse PDT napíši: <?, tak automaticky dopní php ?>. NetBeans bohužel nedoplní nic.

Napadá váš řešení? Pokud NetBeans výše uvedené chování zvládá, dejte, prosím, vědět do komentářů pod článkem.

NetBeans pomáhá se psaním SQL dotazů

Porovnávání souborů a další věci se zatím zdají OK. CVS a Subversion (SVN) jsem ještě nezkoušel. NetBeans má zajímavou funkci: připojí se k databázi a při psaní SQL dotazu nabízí klíčová slova a názvy sloupců a tabulek. Pěkné, ale asi to nevyužiji; Navicat je přece jen pohodlnější.

Comments ( 5 )

  1. Kastrol
    http://www.smashingmagazine.com/2009/02/11/the-big-php-ides-test-why-use-oneand-which-to-choose/ Tu máš odkaz na článok kde je od základu vysvetlené čo je IDE (čo Ti je asi na nič) ale potom tam máš tabuľku s porovnaniami jednostlivých IDE .. Dúfam, že pomôže .. ;-)
  2. Jiri Fornous
    Musim rict, ze jsem zkousel NetBeans, ale Eclipse je Eclipse. Zatim nemam jediny duvod prechazet a Eclipse je takovy nejaky stabilnejsi a univerzalnejsi navic me vyhovuje jeho dokovaci system a orientace v projektu.
  3. Tomáš Myšík
    Ad 3) umí: CTRL + F3 - skáče po výskytech řetězce ALT + šipka nahoru/dolů - skáče po výskytech proměnné, metody, fce atd. (v závislosti na tom kde je kurzor)
  4. Matej Szendi
    Počkej si na verzi 6.9, ta je oproti 6.8 opět úplně jinde. Nejvíc se mi líbí integrace Zend Framework a také code assist při css, kdy ti v html souboru automaticky hledá .class nebo #id z css souborů u projektu a to samé platí obráceně při psaní css nebo například nový plugin "User tasks" + samozřejmě spousta dalších změn. Zkoušel jsem snad všechny IDE od Eclipse, Aptany, Zend Studia, Komodo IDE, phpDesigner až jsem nakonec zůstal u NetBeans. Vývoj tohoto IDE je opravdu rychlí a věci které postupně přidávají si už nezadají se žádným jiným IDE. Navíc stabilita NetBeans a žádné problémy pokud mi spadlo něco na platformě Eclipse je k nezaplacení, včetně rychlosti celého prostředí. Je samozřejmé, že NetBeans bude pracovat trochu jinak a bude používat jiné klávesové zkratky, ale je to jen otázka zvyku.
  5. Racky
    Když dělám s PHP, tak v NetBeanech 7.0 a jedinou nevýhodu vidím v tom, že neuvěřitelně čere ramku. 300MB není problém, mnohdy i více. Nicméne s Firefoxem 12 si nezadá, ten vezme i giga.. Nicméně když NetBeans a jejich InteliSence v PHP porovnám s VisualStudiem a jeho našeptáváním, tak je to nebe a dudy. Ale chápu, že VisualStudio je přísně specializované na VB a C#, kdežto NetBeans toho umí mnohem víc, tak to nemůže zas tolik fungovat. Plus PHP není pro parser asi moc přehledné. Celkově bych asi NetBeany neměnil.

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..