Vyměnil jsem klávesnici Microsoft Natural Ergonomic 4000 za Microsoft Wireless Comfort Keyboard 5000

by Zdeněk Večeřa 2 Comments

Po třech a půl letech jsem se rozloučil s klávesnicí Microsoft Natural Ergonomic 4000. Na začátku mi naprosto vyhovovala díky ergonomii a ani lomený design nečinil žádné problémy při psaní. Za tu dobu mi přirostla k srdci. Až ale do léta, kdy jsem byl donucen tři měsíce používat notebookovou klávesnici.

Microsoft Natural Ergonomic 4000

Po návratu zpět k externí klávesnici jsem se zděsil. Musel jsem klávesy mačkat třikrát větší silou, než nízkozdvihové klávesy na notebooku. A to ani nemluvím o pětkrát větším hluku, který to vydávalo. Extrémně vysoký zdvih kláves u Microsoft Natural Ergonomic 4000 mi vadil od začátku, ale nepřikládal jsem tomu takovou váhu; až do zmíněného léta.

Microsoft Natural Ergonomic 4000

Microsoft Natural Ergonomic 4000

Microsoft Wireless Comfort Keyboard 5000

Před dvěma měsíci jsem přesedlal na klávesnici Microsoft Wireless Comfort Keyboard 5000.

Microsoft Wireless Comfort Keyboard 5000

Microsoft Wireless Comfort Keyboard 5000

Hlavní rysy:

  • Bezdrátové připojení,
  • jakž takž tichá,
  • relativně nízký zdvih kláves (notebook to ale stále není),
  • mírně lomená (což je výhoda),
  • celkem pohodlná podpěrka pod ruky
  • a celkem pohodový vzhled.

Potěšující je, že šířka kláves (bez numerické části) je cca stejně široká jako u notebooku, takže přechod mezi notebookem a klávesnicí nečiní problémy.

Obával jsem se funkčních kláves F1 … F12 a ESC, protože jsou „jiné“ a „zapuštěné“ níž. Naštěstí se mačkají pohodlně, nekladou žádný odpor, takže mě ani od častého používání neodradily.

Další věc, co mě potěšila, jsou protiskluzové podložky ze spodní strany klávesnice. Microsoft do rohů ze spodní strany umístil celogumové podložky (1,5 × 5 cm), takže klávesnice neklouže a má stabilitu. Pěnové podložky (jako u Microsoft Natural Ergonomic 4000) se neodlepují, protože zde žádné nejsou :)

Navíc balení obsahuje dvě 1 cm vysoké nožky, které lze připevnit do přední či zadní části klávesnice. Zde si Microsoft opět zaslouží pochvalu. Nožky jsou také z pogumovaného materiálu, navíc jsou v plné šířce jako podložky, takže nehrozí nějaké ulomení. Jsou to masivní nohy :) Navíc se pohodlně připevňují.

Klávesnici lze tedy zvednout maximálně o 1 centimetr, buď z přední nebo ze zadní strany. V balení není velký podstavec, jako tomu je u Microsoft Natural Ergonomic 4000.

Podpěrka pod ruky (zápěstí) není bohužel změkčená jako u Microsoft Natural Ergonomic 4000, což je trochu škoda, ale nevadí to.

Na klávesnici byly „nalepeny“ české znaky, ač byla zakoupena v českém eshopu. Ono by to nevadilo, až na to, že se mi začala česká písmenka ztrácet (odlepovat). Při častém používání to bohužel moc nevydrží, takže už teď se mi „ě“, „ř“ totálně rozutekly a „š“ a „ž“ jsou na cestě za nimi. Zatím tedy jediná věc, kterou bych vytkl.

Ovladače IntelliType Pro a IntelliPoint

A když už jsem u toho, musím zmínit i osmou verzi ovladačů pro klávesnice (IntelliType Pro) a myši (IntelliPoint). Stačilo klávesnici připojit a nainstalovat ovladače. Ovladače samy rozpoznaly typ klávesnice a nastavily požadovaný profil. Oproti sedmé verzi ovladačů to je potěšující změna.

Comments ( 2 )

  1. GB
    Jo, ja mam podobnou, trosku me prekvapuje to rozlozeni F klaves, jako mackaji se pohodlne, ale neni tam to skupinovani jako na normalni klavesnici, takze naji v rychlosti F4 nebo F8 muze byt problem (musis se na tu klavesnici podivat). Jinak se mi hafo libi, pise se mi na ni super (mam Wireless 7000)
  2. Zdeněk Veřeřa
    Tak to seskupování F kláves je věc, kterou jsem zapomněl zmínit. Nezlobil bych se, kdyby byly seskupeny, ale naštěstí to až tak nevadí. Už jsem si na to zvykl, takže to jde i "poslepu" :)

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..