Vydán CKEditor 3.0: Nová generace wysiwyg editoru FCKeditor je tu

CKEditor, FCKEditor

Oblíbil jsem si kvalitní FCKeditor, se kterým je psaní a úprava textů v administraci hračka. Přestože bych mu několik drobností vytknul, tak největší problém vidím v jeho rychlosti. Ano, je rychlý, ale jeho načtení a zobrazení by mohlo být rychlejší.

FCKeditor a jeho 6 let úspěchu

Ani se to nezdá, ale FCKeditor je vyvíjen už šest let a za tu dobu si získal velkou oblibu nejen mezi uživateli, ale i vývojáři. Troufám si tvrdit, že spolu s TinyMCE patří mezi nejoblíbenější a nejznámější open-source editory.

CKEditor 3.0: Nová generace přichází

Šest let stáří FCKeditoru je mírně znát, proto vývojáři poslední téměř dva roky pilně pracovali na další verzi, která získala nové jméno: CKeditor.

Prakticky vzato, CKeditor je pokračování FCKeditoru, takže se nenechte zmást, že by zde byl další produkt.

Proč došlo k přejmenování?

Vývojáři se pro změnu názvu rozhodli kvůli jeho problémové výslovnosti v anglicky mluvících zemích.

Hlavní novinky CKEditoru: Vyšší rychlost a nový vzhled

CKEditor je kompletně napsaný znovu. Přináší vyšší rychlost; nejen při jeho načítání, ale i při práci s ním. Nutno uznat, že zvýšení rychlosti poznáte už při prvním použití.

Další novinkou je zlepšení přístupnosti podle standardů W3C WCAG a US Section 508. Rozdíl také zpozorujete v nových vzhledech. Osobně mě ale nezaujaly. Na můj vkus jsou moc světlé a maximalistické. Navíc v Opeře 9.5/10 vypadají hůře, než v ostatních prohlížečích.

Sami si vyzkoušejte Demo na stránkách CKEditoru.

FileManager zatím v CKEditoru 3.0 nenaleznete

Prozatím CKEditor neobsahuje FileManager, který známe z FCKeditoru. Ten umožňoval správu souborů (obrázků, flash), nahrávání, aj. Vývojáři ale v dubnu roku 2009 slíbili, že se FileManager, podobný tomu z FCKeditoru, objeví v CKEditoru verze 3.1. Jeho vydání je plánováno na prosinec 2009.

Dokumentace CKEditoru 3.0 a implementace

Dokumentace CKEditoru (a FAQ) působí dost stroze; stejně jako tomu je v případě FCKeditoru. Po stažení CKEditoru zjistíte, že z něj zmizely knihovny pro implementaci do stránek využívající PHP, ASP, Java aj.

Nyní je možné editor implementovat pouze přes JavaScript, což mně osobně přijde smysluplné a zjednodušující (méně souborů přináší větší přehlednost).

Vyzkoušet nebo přejít?

Zatím jen vyzkoušet. Při pohledu na seznam objevených (a stále neopravených) chyb je vidět, že CKEditor má do použitelné verze ještě daleko. Osobně začnu nad reálným použitím CKEditoru uvažovat koncem letošního roku.

Comment ( 1 )

  1. abysser
    Já používám ještě prehistorickou verzi, ale s úplně přepsaným nahráváním fotek na ftp a jejich katalogizací v db (podobně jako máme na Živě). Už rok chci nahodit nějakou (= jakoukoliv) novou verzi, bohužel se ale nevyznám ve vlastním phpku ;(..

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..