V čem upravovat velké textové SQL dump soubory? (edit big files)

Editace a prohlížení velkých textových souborů (1 GB+) není žádná legrace. Představte si, že máte před sebou textový soubor s SQL dumpem databáze a potřebujete v něm pod Windows něco upravit.

Jestli je soubor v řádu jednotek nebo maximálně desítek megabytů, můžete zkusit český PSPad (v 4.5.6) nebo lépe Notepad++ (v 5.9.6.2).

Pokud ale musíte pracovat s dumpy, které mají stovky megabytů nebo jednotky gigabytů, rovnou na výše dva zmíněné programy zapomeňte. Potřeboval jsem pracovat s dumpem o velikosti cca 700 MB a ani jeden si s ním neporadil (ne že bych čekal něco jiného).

Současně zapomeňte na vývojová prostředí NetBeans a Eclipse, na toto opravdu nejsou stavěna. Se zmíněným 700MB dumpem si k mému údivu neporadil ani UltraEdit (v 17.30).  Všechny zmíněné programy zamrzly a obvykle i spadly. Intype (0.9.2 RC) skončil s chybovou hláškou Runtime Error!

jEdit (v 4.5.0) pro změnu odmítl soubor načíst (kvůli problému s alokací paměti; testoval jsem to přitom na 4 GB RAM), aspoň že člověka nenutí zbytečně čekat a doufat. Po změně nastavení se jEdit vůbec nespustil.

Záchrana jménem 010 Editor

Naopak skvěle se mi osvědčil robustní editor 010 Editor (web). 700MB dump načetl během chvilky, navíc u něj dokázal bez problému změnit kódování. Při načítání či změně kódování pěkně ukázal progress, takže víte, kolik toho ještě zbývá.

Se souborem se navíc dalo bez problémů pracovat. Prohlížení souboru, kopírování řádků, vyhledávání a úpravy byly hračkou.

Stačí čtení? Zkuste Lister (Total Commander)

Jestli vám ale stačí data číst, případně kopírovat a vyhledávat, zkuste aplikaci Lister (klávesa F3 nad souborem), která je součástí Total Commanderu. Určitě dobře poslouží. V menu Možnosti si nezapomeňte vhodně nastavit kódování a doporučuji vypnout zalamování řádků.

Jaký program používáte na velké textové soubory? S čím máte dobrou zkušenost?

Comments ( 3 )

  1. podhy
    vim :-) na oknech jsem zatím díky bohu nic takovýho nepotřeboval, ale asi bych se podíval jestli není vim v cygwinu
  2. totcmd
    Největším specialistou na velké soubory je EmEditor: http://emeditor.com/ Zvládá soubory až velikosti 248 GB. hm
  3. Blat
    linuxové nano, případně notepad++ nebyl špatný

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..