TV NOVA opět lže, tentokrát na téma syfilis

by Zdeněk Večeřa 4 Comments

Předem musím zmínit, že Televizní noviny v podání TV NOVA nesleduji. Na směsku lží, polopravd a bulváru nějak nemám náladu. O tomto tvrzení mě komerční televize NOVA zase utvrdila ve své reportáži ze dne 17. ledna 2009, tentokrát bylo téma syfilis.

Reportáž hodnotí tuto nemoc jako docela vážnou, nicméně jsem dostal pocit, že ji považuje spíše za banální. Ano, syfilis je v porovnání s HIV banální, nicméně, je to relativní. Syfilis je nemoc vážná, pokud je neléčena, poslední stádium končí smrtí.

První lež – projevení nemoci syfilis

Reportér říká, že po pár dnech se objeví pupínky na genitáliích a že to pokračuje vředy. To vše po nechráněném pohlavním styku s osobou pozitivní na syfilitidu. Reportér nám ale lhal. Inkubační doba projevu syfilitidy se uvádí v rozsahu 4-8 týdnů, nechápu tedy, kde reportér vzal pár dnů. Po těchto 4-8 týdnech se na místě, kde došlo ke kontaktu, objeví eroze, červené flíčky, u kterých se následně projeví tvrdý bílý vřed.

Petr Arenberger, přednosta dermatovenerologické kliniky FN Vinohrady, následně říká, že přenosnost je téměř ve 100 % pohlavním stykem. Pohlavním stykem je samozřejmě také myšlený anální či orální sex.

Existují ale případy, kdy došlo k přenosu i z líbání, vidličky a údajně existuje i případ, kdy k nakažení došlo skrze záchodové prkénko. Nicméně, pravděpodobnost takového přenosu je téměř nulová.

Počet nakažených syfilitidou stoupá

Pokud jde o čísla, v roce 2006 bylo syfilitidou nakaženo nově 502 pacientů, o rok později už 822 nových případů. A to se bavíme o případech, které byly zaznamenány. Nebudu daleko od pravdy, když si dovolím tvrdit, že spousta lidí o své nemoci ani neví. Možná za to může její průběh, který je v pozdních fázích docela skrytý.

Průběh nemoci syfilis

  • V prvním, primárním stádiu, se objeví zmíněný vřed, který spontánně zmizí. Tím končí primární stádium a pokračuje druhé stádium.
  • Ve druhém stádiu, sekundárním, se objevuje vyrážka, která se nejvíce projevuje na trupu a v podobě bílých plošek. Vyrážka se může objevit i v ústech. Dlouhou dobu se nic neděje, nebo se vyrážka opět objeví a zmizí.
  • Latentní stádium, tzv. období klidu. Během tohoto stádia se spirochety (gramnegativní bakterie) šíří organismem a nenápadně ho závažně poškozují.
  • Následuje poslední stádium, terciální, které může nastat 5-20 let po infekci. Jsou postiženy klouby, srdce a cévní soustava a nervová soustava. Dochází k destrukci kožní tkáně v oblasti obličeje, nosní přepážky a části patra. Objevují se těžké poruchy osobnosti, demence a progresívní paralýza.

Člověk, dříve nakažený na syfilis, je hlídán místní hygienickou stanicí; stát tedy tuto úlohu bere skutečně vážně.

Nicméně, jedinec, který byl přeléčený na syfilis může žít bezproblémový a plnohodnotný život, což se v případě nakažení HIV asi moc říci nedá.

Obrana před syfilitidou, potažmo před pohlavními nemocemi

A jaké že je řešení či obrana před pohlavními nemocemi? Doktorka na konci reportáže radí, používejte kondomy a nestřídejte partnery. Pokud má člověk podezření na nakažení, či si je nejistý po svém posledním pohlavním styku, měl by vyhledat odbornou pomoc. Nejlépe udělá, když navštíví svého kožního lékaře.

Sami se podívejte na reportáž; začíná v čase 09.34. Více informací o syfilitidě naleznete například na wiki.

Comments ( 4 )

  1. A
    nova a prima lžou furt, nejlepší jsou jejich počítačov experti :)
  2. Quiark
    Ono to bude se všemi experty asi stejné, jen ty počítačové dokážeme nejlíp zhodnotit.
  3. nova archiv
    neni to na zalobu, kdyz o take zavazne chorobe zavadeji verejnost? kazdopadne je to na zbliti...
  4. Miloš
    Nova neustále všechno vykresluje černě. Žádná změna. Koukání na televizi je ztráta času a pokud jde o zprávy tak to co tam večer vysílají se už člověk stejně dozví během dne z rádia nebo internetu.

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..