Nefunkční apostrof a uvozovky ve Windows 7

by Zdeněk Večeřa 15 Comments

Po nainstalování českých Windows 7 máte ve výchozím nastavení dostupné české a anglické rozložení klávesnice. Při programování se standardně přepínám do anglického rozložení, především kvůli pohodlnějšímu psaní speciálních znaků – ať už uvozovky, apostrofy a další.

Od Windows 7 se ale psaní uvozovek na anglickém rozložení chová „divně“. Stisknete klávesu pro napsání uvozovky, ale nezobrazí se. Nebo napíšete apostrof, a také se hned nezobrazí. Zobrazí se až po stisknutí další klávesy.

Není to chyba, ale vlastnost daného rozložení klávesnice. Pro anglické rozložení je ve Windows 7 použita mezinárodní verze, která tento problém způsobuje.

Náprava je naštěstí snadná. Jděte do ovládacích panelů a najděte si „Změnit klávesnice nebo jiné metody zadávání“. Na otevřeném okně se přepněte na třetí záložku „Klávesnice a jazyky“ a klepněte na „Změnit klávesnice“. Asi v polovině okna je tlačítko „Přidat“, klepněte na něj. Z nabídky si vyberte „Angličtina (Spojené státy)“ -> „Klávesnice“ a zatrhněte „Anglické (Spojené státy)“. Zrušte „Spojené státy (mezinárodní)“. Vše uložte a pozavírejte.

Po přepnutí rozložení klávesnice by se již mělo psaní apostrofů a uvozovek chovat stejně jako dříve.

Comments ( 15 )

  1. Ondřej Veřtát
    To divné vypisování znaků mě vytáčelo dlouho, ale řešení jsem nehledal. Na tento článek jsem narazil náhodou, díky za něj!
  2. Filias
    Osobně mám jazyk Čeština, u něj klávesnice České (QWERTY) a České (Programátorské) - to se chová v podstatě jako anglická klávesnice. S rozdílem že, přes alt můžete psát české znaky.
  3. Randyz1986
    Diky moc! Presne jak pise kolega v diskuz, vrtalo mi to hlavou uz delsi dobu, reseni jsem nehledal, ale nahodou jsem narazil na tvuj clanecek, tak me to dost potesilo :-)
  4. Klarita
    Tisicery diky!! Me to silene iritovalo protoze pisu 90% casu anglicky s US klavesnici a ty nefunkcni uvozovky me dohaneli k silenstvi. Reseni jsem hledala a nasla zde. Problem vyresen, super.
  5. Petr
    Díky moc!!!!
  6. Martin
    Díky!
  7. polštinapřeklad
    Jo to by šlo.
  8. trestná smradlavice
    Ke setupu klávesnic se dá dostat i přes pravý klik na liště a výběr "Nastavení..." z kontextového menu. Jinak ale mockrát díky. Pěkná záludnost. Btw. někde (např. v textových polích v prohlížeči) se mi uvozovky nezdvojovaly, v jiných textových polích ano.
  9. spawnxp
    Ses borec! Diky
  10. taxik
    Díky za návod.
  11. Blažej
    Super. Vďaka, pomohlo!
  12. Lukáš Bauer
    Už mě to dlouho štvalo, a tohle pomohlo. Díky!
  13. Filip
    Taky díky, konečně klid :)
  14. Olda
    Díky! Ale bože, kolik takových drobných hovadin budu muset při přechodu z vyladěných XP na Win7 vyřešit!?!
  15. Jerry
    Diky za radu!

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..