Miranda IM neustále zobrazuje staré zprávy (historii) u jednoho kontaktu v okně zpráv

by Zdeněk Večeřa 3 Comments

Instant-messagingový klient Miranda IM mi začal v okně komunikace neustále zobrazovat historii zpráv s daným kontaktem. Dělalo to pouze u jednoho kontaktu, historie vždy začínala stejnou zprávou (dlouhé měsíce zpět). Postupem času se zprávy kupily a kupily, spouštění okna pro psaní zpráv tak zabíralo více času, během kterého Miranda na chvíli zamrzla.

Globální nastavení

V nastavení Mirandy IM lze zvolit, jaká historie se má globálně (pro všechny kontakty!) načítat:

Miranda IM Options ->Message Sessions -> Message Window -> Záložka Message Log

Tam jsem měl ale nastaveno: „Load previous events less than 15 minutes old„, přesto se u jednoho konkrétního kontaktu toto nastavení nerespektovalo.

Miranda Database Tool

Pomohl až nástroj Miranda Database Tool (dbtool.exe), který se nachází ve složce Mirandy. Spusťte jej, a proklikejte se na čtvrté okno Cleaning Options, kde označte volbu „Mark all events read“ a pokračujte volbou Next, aby se všechny zprávy označily jako přečtené.

Pokud se problém vyřešil, pravděpodobně někdy v minulosti došlo k poškození/konfliktu záznamů v databázi.

Používám:

  • Aktální Mirandu IM (0.10.9)
  • History++ (2in1) 1.5.1.4
  • IEView 1.3.0.3
  • TabSRMM (Unicode) 3.1.99.8
  • Aj.

Comments ( 3 )

  1. Jakub Bouček
    Mirandu už přes rok nepoužívám, ale zbylo mi pár tipů. dbtool.exe je dobré čas od času spouštět i když Miranda funguje normálně, nebo vždy, když byla ukončena násilně. Vnitřní DB má velmi dobrou regenerační schopnost, i značně poškozená DB bez problémů může zvládnout zvládnout obsluhovat požadavky, nicméně se sama neopraví a chyby jen obchází, na což ovšem spotřebuje poměrně dost výkonu vždycky, když se v čte poblíž poškozených bloků. Volba Agressively find corruption projde celou strukturu a vadné bloky se buď pokusí opravit nebo odstranit. Kromě toho taky odstraňuje smazané a nebo neadresované záznamy a kontroluje integritu dat. Často citelně zvýší výkon celé Mirandy.
  2. Zdeněk Veřeřa
    Díky za tip, Jakube. Dobré vědět :)
  3. Jakub Bouček
    Miranda důkladně řadí všechny záznamy podle jejich timestampu. Pokud občas testujete svoje aplikace měněním systémového času, nepoužívejte v tu chvíli Mirandu, jinak si uděláte guláš v historii a interních záznamench, což některá rozšíření těžce nesou. Nejzákeřnější je posunout si hodiny třeba o rok vpřed - když se s někým budete psát a pak hodiny vrátíte na správný čas, všechny nové zprávy budou vlastně starší, než ty uložené v historii a Miranda bude poctivě zobrazovat ty, zatímco nová zpráva se objeví zapadlá někde v obsahu.

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..