Mexická chřipka A/H1N1, 6. stupeň pandemie a média mlčí

by Zdeněk Večeřa 2 Comments

Pamatujete ještě na konec dubna, kdy nás média doslova masírovala zprávami o Mexické, chcete-li prasečí, chřipce? Když Světová zdravotnická organizace (WHO) zvýšila stupeň pandemického ohrožení na 5. level, média se mohla přetrhnout.

Nakonec celá situace nebyla (naštěstí) až tak dramatická, jak mohlo z médií vypadat. Situace utichla a v posledních týdnech o Mexické chřipce nezaštěkne ani pes. Naposled ve větší míře zaštěkal, když se v České republice objevil první případ nakažené osoby virem A/H1N1. Tomu už je ale pár pěkných týdnů.

Přibližně před 2 týdny jsem náhodou zaznamenal, že se v České republice objevila druhá osoba nakažená stejným virem. Pro média to ale příliš zajímavé nebylo, takže se o tom skoro vůbec nepsalo a ani nemluvilo. O tom, že se osoba bez větších problémů z nemoci zotavila média také nikterak významně  neinformovala.

Minulý týden Česká republika zaznamenala další dva případy, opět žádný mediální humbuk okolo této informace nenastal. Chápu, z mediálního pohledu, čtenosti, to jsou momentálně naprosto nezajímavé události.

Včera Světová zdravotnická organizace zvýšila stupeň pandemického ohrožení na 6. level, což je nejvyšší stupeň. Znamená to, že se virus šíří do dalších zemí v jiných regionech a mezi kontinenty. Globální pandemie je na cestě.

Česká republika začala vyrábět protilátky, stejně jako jiné země. Dostupné by měly být nejspíše v srpnu. Koncem roku Světová zdravotnická organizace očekává daleko více nakažených, obává se i mutace viru s jinými kmeny chřipky – například s virem ptačí chřipky H5N1. Dle zdravotníků otázka nezní jestli dojde k mutaci, ale kdy.

Více informací včetně počtu nakažených v jednotlivých zemích naleznete na stránkách Světové zdravotnické organizace (WHO).

Comments ( 2 )

  1. Márty
    Pěkně shrnuto. Docela jsem se polekal, když mexická chřipka dorazila do Brna - jde právě o ten případ dívky, která se rychle vyléčila, ale moc se o tom nemluvilo. Nicméně už by se měla začít vyrábět vakcína proti této chřipce v Rakousku tuším a Švýcarsko také něco testuje. Když si ale vzpomenu, jak se strašilo s H5N1 (ptačí chřipkou), že může zdecimovat až 60% obyvatel a nakonec to nebylo "tak horké"... No uvidíme, jak to bude tentokrát.
  2. Zdeněk Veřeřa
    Márty: Pravdou ale je, že u ptačí chřipky byly komplikace a úmrtnost vyšší. Ptáci mají svoji standardní teplotu (myslím) okolo 41-42 °C, což už je pro člověka docela smrtelné. Virus H5N1 musí být odolnější, aby v tělech ptáků mohl přežít. Pokud by tedy tyto dva kmeny zmutovaly... raději nedomýšlet.

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..