Jak udělat ve Wordu a v Excelu pevnou mezeru?

Pevná mezera je oblíbeným „neviditelným znakem“ u všech, komu slovo typografie není úplně cizí. Existují pravidla, která říkají, byste neměli nechat některé předložky či spojky osamoceny na konci řádku, protože se váží ke slovu, které následuje za nimi.

V on-line médiích se to moc neřeší, nicméně u prezentací, propagačních materiálů a hlavně v tiskovinách byste si na to měli dát pozor. Všechny papírové noviny, knihy a časopisy prochází pod přísnou kontrolou typografa, který nedovolí, aby třeba datum nebyl zbytečně rozdělen na dva řádky. Pevná mezera je na pohled klasická mezera, která ale bude držet obě slova (které mezeru obklopují) vždy u sebe.

Jak vložit pevnou mezeru ve Wordu?

CTRL+SHIFT+MEZERNÍK

Jak vložit pevnou mezeru v Excelu?

U Excelu kouzelná klávesová zkratka z Wordu nefunguje, takže máte další dvě možnosti:

  • Buď jej vložíte přes zmáčknutí levého ALT a na numerické klávesnici napíšete 0160 (ALT+0160)
  • Nebo můžete natvrdo zalomit řádek pomocí levého ALT+MEZERNÍK, není to ale nejšťastnější řešení, protože se vám text při rozšíření buňky nijak nepřizpůsobí

Comments ( 5 )

  1. Pavel
    Excell, alt+mezerník mi nic nedělá :/
  2. uh
    blost, crtl + shift a mezerník
  3. Jan
    Pavle, on má na mysli ALT+ENTER.
  4. Nickname ( required )
    V Excelu 2013 nejde ani ctrl+shift+mezerník. Funguje jen Levý Alt+0160.
  5. Eva
    Dobrý den, zapomněla jsem zkratku pro pevnou mezeru, tak jsem si ji chtěla vyhledat. Narazila jsem na Vaše stránky. Titulek Zdeněk Večeřa mě byl sympatický, říkám si, asi někdo z Moravy, ten mi poradí... Jenže, hned pod jménem vidím: Blog webového vývojáře... napsáno ve špatném fontu, který nepodporuje českou diakritiku (špatně zobrazené "ř"), říkám si, no dobrá, je to sice vývojář a mohl by o tom něco vědět, ale... čtu si dál o pevných mezerách:....nedovolí, aby třeba datum nebyl zbytečně rozdělen na dva řádky...a to už je na mě moc! Datum, je to datum! Takže končím se čtením. Tato stránka pro mě není věrohodná. Myslím, že pan Večeřa by se měl nejprve naučit česky. Jak můžete o sobě říct, že je publicista - nechápu?

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..