FireWire (IEEE 1394), Windows 7 64bit a nízká rychlost

To jsem dnes zase řešil problém. Windows 7 64bit a externí disk My Book Home Edition připojený přes FireWire (IEEE 1394) se zdála být vražedná kombinace.

Práce s diskem pomalá, při kopírování větších souborů (cca 300 MB) se kopírování v některých místech „seklo“ a trvalo desítky minut, než se soubor zkopíroval. Pokud jsem disk připojil přes USB, rychlost byla standardní (cca 30 MB).

Zkrátka: výkon při použití FireWire klesl na minimum, rychlost kopírování byla v řádu desítek kilobytů. Práce s většími soubory tedy nemožná.

Viníkem byly ovladače. Windows standardně nainstaloval ovladač „Hostitelský řadič Ricoh pro rozhraní OHCI standardu 1394“, který si se zařízením příliš nerozuměl. Bylo proto třeba změnit ovladač.

Změna ovladačů pro FireWire (IEEE 1394)

Spusťte ve Windows „Správce zařízení“, rozbalte „Hostitelské řadiče sběrnice IEEE 1394“ a vyberte vámi nainstalovaný řadič FireWire. Klepněte na něj pravým tlačítkem myši a vyberte „Vlastnosti“. Poté jděte na kartu „Ovladač“ a stiskněte tlačítko „Aktualizovat ovladač“.

Vyberte druhou možnost „Vyhledat ovladač v počítači“ a následně zvolte „Vybrat ovladač ze seznamu“. V nabídce budou patrně tyto tři následující:

  • Hostitelský řadič pro rozhraní OHCI standardu 1394
  • Hostitelský řadič pro rozhraní OHCI standardu 1394 (zastaralé)
  • Hostitelský řadič Ricoh pro rozhraní OHCI standardu 1394

Vyberte druhý „Hostitelský řadič pro rozhraní OHCI standardu 1394 (zastaralé)“ a nainstalujte jej klepnutím na tlačítko „Další“.

Po instalaci ovladače a případném restartu rychlost dosahovala standardních cca 40 MB.

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..