Číslo popisné a číslo orientační, které je které?

by Zdeněk Večeřa 6 Comments

Ze zkušeností mám pocit, že si lidé pletou číslo popisné a číslo orientační. Spousta lidí má číslo popisné spojeno s číslem „za ulicí“, které píší na poštovní obálky nebo uvádí na většině míst. Jenže, ke vší smůle, ono to je naopak.

Takže, jak to je? Číslo popisné je to vyšší nebo nižší číslo?

Co je číslo popisné?

  • každá budova trvalého charakteru má číslo popisné (budovy dočasného charakteru či rekreační budovy mají číslo evidenční)
  • číslo popisné je jakž takž zvykem uvádět před lomítkem, tedy jako první (ale rozhodně se na to nelze spolehnout), např. Štefánikova 2111/15
  • číslo popisné bude pravděpodobně to vyšší
  • číslo popisné nemá žádný vztah přímo k dané ulici

Co je číslo orientační?

  • číslo orientační se naopak většinou vztahuje k ulici nebo k náměstí
  • čísla orientační jsou většinou nižší (oproti číslu popisnému), např. např. Štefánikova 2111/15
  • a uvádí se za lomítkem (ale opět se na to nelze spolehnout)
  • nejsou celostátně povinná, setkáme se s nimi proto především ve městech
  • občas za číslem stojí nějaké písmeno, např. Štefánikova 2111/15a, Štefánikova 2111/15b, atd.

Historie označování domů

Domům byla přidělena čísla popisná už za dob Marie Terezie, tj. rok 1770. Vojska procházela ulice většinou po směru hodinových ručiček, od těch nejvýznamnějších budov.

Naopak orientační čísla většinou vzrůstají od středu obce k jejím okrajům a číslování se dělí na liché (vlevo) a sudé (vpravo). Jestli vás číslování domů zajímá více, určitě mrkněte na wikipedii.

Comments ( 6 )

  1. Opicakuz
    Až dodnes jsem žil v domění, že je to naopak. Ještě že mi pošta z e-shopů, kam jsem to zadal blbě došla. :-)
  2. KUTlime
    Dobrý článek! :-)
  3. Leiko
    Díky! :-)
  4. Širl
    Bylo by dobré k orientaci dodat ,že číslo popisné je ČERVENÉ s bílými čislicemi,kdežto ORIENTAČNÍ je modré s bílými číslicemi.Jinak u mě dobrý.Širl,Praha.
  5. Vléďa
    -> Širl Možná v Praze ale všude jinde je popisné číslo červené na bílém podkladu a orientační bílé na červeném... :) Jinak je pravda že třeba většina eshopů a dokonce úřadů požaduje orientační a ve formuláři mají napsáno "popisné".
  6. Karel
    To chybné používání mají zpravidla "na svědomí" lidé, kteří to slovo "popisné" považují je za takové bezobsažné epiteton (básnický přívlastek) a vůbec je nenapadne přemýšlet, že se tím označuje nějaký druh čísla a že těch druhů je víc. Někdy dokonce jsou schopni napsat zkratku "čp." či "č. p." před dvojici čísel oddělených lomítkem, jako by obě čísla dohromady byla popisným číslem. Ostatně lidí, kteří ta čísla píší v opačném pořadí, než je standardní, popřípadě o pořadí a smyslu těch čísel vůbec nepřemýšlejí, je také docela hodně. Barvu čísel a tabulek si každá obec (resp. obecní úřad) určuje sama za sebe (viz § 32 odst. 1 zákona o obcích - v zákoně o hl. m. Praze obdobné ustanovení chybí), ale protože není výslovně řečeno, jakou formou to má určit, většina obcí na to rezignovala a někdejší vyhlášky zrušila (nyní by to zřejmě mělo být určeno nařízením obce, ale nevím o žádné obci, která by tak učinila). Existují určité místní a regionální tradice, ale klidně hned v sousední obci mohou mít ty barvy klidně přesně naopak (třeba ve Zbraslavi před jejím připojením k Praze byly barvy opačně než v Praze). Ostatně ze zákona neplyne, že to musí být tabulka: číslo může být štukové, leptané do skla, malované na fasádu, tvořené profilovanými číslicemi atd.

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..