Apokalypsa v roce 2012, aneb konec světa se blíží?

Mayové předpověděli na rok 2012 apokalypsu, konec světa. Touto informací se začíná plnit internet, tři až čtyři roky s předstihem.

Apokalypsa? Co se vlastně v roce 2012 stane?

iDNES.cz píše: „Čím je tedy vlastně 21. prosinec 2012 výjimečný? Toto datum označuje konec 5 126 let dlouhého cyklu v mayském kalendáři. Někteří učenci se domnívají, že důležité datum nastane až o dva dny později, tedy 23. prosince 2012. Není ovšem jasné, co má v toto datum nastat.“

Přestože mayská civilizace dodnes získává obdiv svými velmi pokročilými znalostmi astronomie, tak žádný ze současných seriózních vědců neví, čím je rok 2012 pro Maye významný.

Lidé s bujnou fantazií ale spekulují nad změnou natočení zemské osy, výraznými erupcemi na slunci, srážkou Země s vesmírným tělesem, návštěvou UFO, válkami a mnoha dalšími teoriemi.

Konec světa v roce 2012, nebo šikovný marketingový tah?

Každá taková událost, jako je nyní apokalypsa roku 2012, lze skvěle marketingově využít. Počínaje dárkovým zbožím, příručkami, jak přežít, informacemi o konci světa, knihami s historií, až třeba po natočení filmu. Ten se samozřejmě v Hollywoodu již natáčí, ujal se ho režisér Roland Emmerich, který stál za filmem Den poté.

Co apokalypsa roku 2012 zapříčiní?

Magazíny budou mít o čem psát, slabé povahy budou mít problémy s psychikou. Možná se zvýší i sebevraždy, protože ne každý vydrží nátlak médií, které budou barvitě popisovat konec světa.

Rok 2012 ale určitě většina z nás přežije stejně tak, jako proklamovaný rok 2000, který si dodnes pamatujeme jako Y2K. Daleko větší problém je ekonomická krize, nikoli nějaká „pochybná“ apokalypsa roku 2012.

Podívejte se na video Dešifrování minulosti: Konec světa 2012.

(Nicméně, tímto článkem jsem přispěl k vlně šílenství o konci světa v roce 2012.)

Comments ( 50 )

  1. Zdeněk Lehocký
    Všichni umřeme! VŠICHNI UMŘEME! NEEEEE! :-O
  2. Mr.
    Něco jako Y2K, nebo se mýlím?
  3. mad max
    ja sem bojovnik za novej svet v te vasi apokalipse uz ad to tu je.
  4. jkhbg
    proste prejdi na vetci dimenzi a prezijes
  5. Josef Jindřich
    Hele Zdeňku, konec světa je naprostá blbost!!! Nevimýšlejte si takové žvásty chcete akorát strašit lidi to je vše!! A jeestli tomu někdo věří tak je pitomec a zbabělec!! V roce 2008 měl na Zemi spadnout obrovský asteroid a co se stalo?? Nic všichni žijeme ne snad?? Tak už přestaňte protože jste opravdu trapní!! Astroolog Josef Jindřich Ostrava
  6. Martina
    Hele, když už sem něco píšete, tak prosím aspoň bez těch chyb, nedá se to vůbec číst! A jinak si myslím, že se budete ještě všichni divit. Neříkám, že nastane přímo konec světa, ale něco se stane a nikomu se to líbit nebude! Lidi není potřeba vůbec strašit, protože vůbec o ničem nevědí a v nejmenším ani netuší. Všichni žijete spokojený život, máte co pít, jíst a nestaráte se o věci kolem, hlavně, že vám je dobře a všechno ostatní jde stranou.
  7. Apokalypsa
    No lidi nevim,ale pokud nemáte jasno co to podle Mayského kalendáře znamená tak nevinášejte rosudky země!Neříkam,že svět je pěkně skaženej,ale už by bylo načase..!
  8. Dáša Stařinska
    Hele muj tata je asroolog a ptala jsem se ho jestly to je pravda a on řekl že to zisti.Tak hned druhý den u snidane řekl že zrovna konec světa nebude ale něco se stane a zistily že spadne moteorid a že vybuchne cela zeme koule ale všichni budeme žit protože na 66/je možno že budeme žit ale ne v domech ale v jeskynich nechci vas strašit,ale i vy se furt nestrašte prostě nemějte strach a žijte tak jak chcete a jděte za svim srdcem.
  9. radik.0707
    takových konců už bylo!!jsou to nesmysly!
  10. edeka
    Dáša Stařinska: To je masakr ten pravopis. Být Váš otec, tak se stydím.
  11. kukac
    Dejte si pozor on(a) má pravdu!!! Opravdu se to stane!!
  12. Kurt
    No lidi nevim nevim, skutečnost je jina: nejvetsi zaplavy(jizni cina),extremni stridani teplot,nemoci,ozon a plyny. Pocet lidi na planete stoupa, vic jak 70% lidi na planete jsou negramotni. Je nutné snizit kapacitu lidi na planete.Konec sveta pomalu nastava.
  13. Andrea
    No nevím... Podle mě je to docela nesmysl. Konec světa měl být už dávno a stejně tady všichni ještě hnijeme. Myslím, že se každý šťastně dožijete roku 2013 a ještě spousty dalších.
  14. ivan rostansky
    konec světa bude... kdo si počká ten se dočká.
  15. jirka
    kuwa proč sakra každej straši ste vi vůbec normalni ja věrim a doufam že se dočkame spousti štasnich roku a ty co to htej tak ste važně nenormalni
  16. mishutka
    No vite co bude konec sveta protoze mislite ze přežijeme lavu to stoho meteriotu vitece do oceanu a vsichni zemreme a to se stane vdicki no stali seto us 6 krat za nekolik se t let nebo tak a tet to bude konec sveta protoze bude velky minule byly male ale nebojte mozna ze seto stane mozna ze ne ale nemusite nato verit a kdibichom mneli prelit tak bichom museli letet do vesmiru a museli bichom muset mit hodne kisliku a nebo letet na jinou planeti no tak to nevim
  17. Dr.Eduard Malí
    Podle mých vypočtu nespadne žádný meteor ani nebude žádná válka a už vůbec nás nenavštíví UFO jak jsem už psal podle mých vypočtu spadne celá globální sít,,ekonomika prudce klesne což bude kmit katastrofální dopad a nakonec to dopadne tak že se ocitneme v době kamenný
  18. madelain
    nastává moment,kdy se lidi musí rozhodnout, na kterou stranu ze špičky pyramidy sejdou.
  19. Opicakuz
    Nastává čas k přemýšlení. Musím vymyslet něco, co se bude před tímto datem dobře prodávat. :D
  20. Berulinka
    No, prave vcera jsme si o roku 2012 povidali s prateli. Jeden z mych pratel je vizionar a lecitel. O spouste veci vi, ale nemluvi a mluvit nebude. Jen to, co naznacil a rekl o roku 2012 je... Nejdulezitejsi jsou vztahu. Dejte a davejte do kupy sami sebe, svoje vztahy a to, jak se citite. Zijte pritomnosti, ale budte stastni a co nejvic v pohode. Na konci roku 2012 neprijde konec sveta, ale svet uz nebude vypadat tak, jak ho zname ted. Proto mnozi mluvi o konci sveta.. protoze v urcitem smyslu to konec sveta bude - proste nebude takovy, jako ted... Nebude elektrina, nebude nic fungovat tak, jak to fungovalo a funguje dosud. Vztahy jsou nejdulezitejsi. Na penezich nebude zalezet, na hromadeni majetku... na nicem, za cim se ted lide honi... Vztahy, laska, porozumeni...
  21. Opicakuz
    To: Berulinka Říká se, že může dojít ke změně kmitání atomů a to by mohlo zapříčinit změnu lidského myšlení. No, uvidíme.
  22. Luky022
    Vy.. dementi žádny konec světa nebude jen dáváte datum 23 prosince aby lidi začli lidi utrácet na vanoce kkt :-)
  23. Pítrs
    Zdravím Zdenku Večeřo, nevím koho máte na mysli jako sériozní vědci atd.ale to co jste si dovolil napsat jako marketingový tah atd. je doslova drzost ne li debilita.Probud te se člověče a začněte raději lidem psát jak a kam se mají schovat,uděláte alespon něco prospěšného..
  24. kostroun
    Podle me je hloupost ze by nastal uplny konec sveta a jak uz tady bylo receno svet bude pouze pozmenen. Jak, to bude prekvapeni k vanocum :-)
  25. adriatic
    Zajímavé je, že ti, co tu píšou o konci světa neumějí gramatiku, nevědí kde přijde háček, kde čárka, neví, kde mají šupnout tvrdé a měkké I..prostě jenom magoři bez inteligence. Žádný konec světa..konec světa bude, až zhasne slunko. Bohajeho
  26. Pokusmen
    Nudaaa... jezis ten clovek co tuhle famu vypustil z hlavy do sveta se nekde tlemi v pohode v baráku... proč se o tom nemuvilo už v roce 1990- nebo v 2000 vzdy to musí bejt zítra za měsic za rok omg už je to trapny ty katastroffy bližící se omg jen media tomu venuji vetsi pozornost protoze by museli psát o hovnej jako že tamhle nějaký dežo spadnul z kola. obracení zemské osy ježiž blbost... Slunce začne víc pálit další kravina trvalo by to nejmín 100 let než by tu vznikla aspon minimalní zmena... kraviny fakt
  27. jump
    tak konec světa jednou nastane na 100%,ale bude to tak rychle ze to nestaci ani spocitat...planeta uz byla zníčena 6x a existují nato dukazy a ty co vyčtou z bible že svět končí ve 2012 tak to jsou magoři.Ale konec svš´ěta muže nastat každou chvilí jako když predenavnem pohltila černa díra hvězdu o velikosti slunce.a když nenastane konec světa tak se zlikvidujem sami nebo tím že dojdou suroviny...
  28. apacdaw
    já tedy víc věřím starověkým civilizacím,než dnešním lidem,kteří nejsou schopni vnímat dál než ke svému prahu,natož co se děje ve vesmíru!
  29. Lukas B. Killed
    :D tak pokud to ma bouchnout, tak to bouchne a nema cenu se na to chystat ... a jestli to nebouchne tak pohoda .. a kecy o tom, ze by lide meli vylepsit vztahy apod. .. tak to je stejny cint jako kdyz zvoli miss a ta rekne ze by chtela svet bez valek .. ano je to krasne, dech berouci ale nesmyslne ;)
  30. konec světa 21.prosince 2012
    byl o tom natočen film 2012 fakt dobrí sežeňte si ho do 21.prosince 2012 00:00
  31. Jerry Judge
    Nic proti,Mayove sice předpověděli datum,ale zadna zmínka o konci sveta tam neni,to si lidi jen vymysleli aby mohli strašit. Jediny co "předpovědeli" je to,že nastanou zmeny. Žádnej konec sveta nebude,tak neblázněte a uživejte života. P.S. Zajímalo by mě co ty lidi ktery tomu věřej budou delat 22.12.2012,když zjistej že se nic nestalo.Doporucuju seskok z letadla bez padáku. :D
  32. anonym
    2012 je výjmečný v tom,že postupně jak se ten rok blíží se objevujou přírodní katastrofy - několik tornád v česku během dne,obrovská sluneční bouře(kolem roku 2013) islandský sopky...atd. ale nejde o to datum konec světa bude ale postupně,během x let né v jeden den postupně bude počasí horší s tím co američani hází do nebe a s tím co čínani práší na nebe
  33. jirka hrodej,social.ústavy čr.-eu.
    jak vidim,opet se štrasí a blbne lidi.zádny konec světa se 21.12.2012 konat nebude.to jenom my v social.ústavech eu.-čr.budeme mit vanočni večeři s ježiškem pod stromečkem.zviší se energie a dimenze.v roce 2013.chce naše slunce dělat bu-bu-bu.něaké silnějsí erupce.asi se drobátko vic ohřejeme.srděčně zdraví-jiří hroděj.
  34. NIKOL
    TYVOLE JA NECHCI ZEMŘÍT JE MI 14 A CHCI ŽÍT JA SE SCHOVAM DO SLEMA A JE TO AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA JA SE BOJIM
  35. Vera
    Neřešte konec světa a běžte se naučit pravopis ;)
  36. vita
    ja v tom vidim ,utrpení
  37. Honza Juricka
    Konec sveta je cist tady ty komentare, vazne :))
  38. daniel
    21.12 2012 se stane konec světa a stane se tohle: bude hladomor , nebude internet , nebude se chodit do práce nebude elektrika a všichni budeme/te spát venku nebude násilí atd !
  39. Rajsigl Oldřich
    Podle mého názoru konec světa v roce 2012 v tom pravém slova smyslu nenastane. A proč? To se dozvíte v mé knize „Konec světa bude v roce 3006, (nebude v roce 2012)“. V knize jsou i předpovědi na 100 let dopředu, a píšu v ní, že lidstvo do budoucna nic dobrého nečeká. Bohužel. Pravdou však je, že v roce 2012 nám může připravit, pravděpodobně připraví kruté chvíle naše Země. Předpokládám, že se probudí maxi sopka a její dva souputníci v oblastech činných sopek jako Aljaška, Island, atp. v návaznosti na tektonickou činnost země, možná i kvůli konjunkci Slunce a Venuše, o které se už léta píše. Tomuto tvrzení nahrává i malá souhra čísel. 21.12. 11:11 hod. 2012 = 15. Toto číslo patří v Tarotu Ďáblu a jeho dvěma posluhům. Když číslo 15 zjednodušíme, dostaneme šestku. Šestka přísluší Venuši, tedy planetě, která by mohla mít v prosinci něco společného s událostí, která má nastat na Zemi. Šestka nemá jen pozitivní vlastnosti ale i vlastnosti negativní, stejně, jako planeta Venuše. Je to planeta sopečně činná, vlastně hotové peklo, v porovnání se Zemí a k významu, který se Venuši, jako mýtické postavě přisuzuje. Takže, vzájemné působení planet Země-Venuše-Slunce na sebe, v rámci vesmíru, může rozpoutat spoustu neštěstí na zemi. Největším neštěstím pro Zemi, jsme My. Naše chamtivost, oslabování zemské přitažlivosti vlivem těžby nerostných surovin, a podobně. A takové typy lidí, co mrzačí naši planetu, je třeba potrestat, třeba celosvětovou katastrofou. Bohužel to odnesou i nevinní lidé. Takže v roce 2012 nás potrestá přírodní živel v jakékoliv podobě, ve spolupráci s vesmírem. Nebojte se, konec světa v pravém slova smyslu v roce 2012 nebude! Po přírodní katastrofě přežije spousta lidí, aby posléze, v budoucnu pochopili, že na Zemi nemají co dělat. Teprve potom nastane konec světa, a život bude pokračovat od píky, od prvoků, od rostlin a různých zmutovaných zvířat. Rajsigl Oldřich, autor knihy Konec světa bude v roce 3006
  40. Lukáš
    AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA, zachraňte se všichni tu CHCÍPNEME!!!!! NEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE!!!!!!!!!!!!
  41. libor
    hmmm,Hele lidi ja na apokalypsu věřím,ale na to že vypadne proud a pul světa zemře a ti co přežiji budou žít tak ňák jako ve středověku.Podívejte se:ulož to/experiment kolonie cz. Je to simulace apokalipsi a tam jsou kolonie ve kterých žijou jako po apokalypse a rvou se o jídlo ty kolonie atd... Ale je to fakt supr
  42. Pan chytrý
    Tak pokud si myslíš že je to supr tak se tam zkus přihlásit ;-). já si myslím že konec světa nebude ale něco se stane. Čtyři atentáty na prezidenta během jednoho týdne? Že se skazí demokracie? Že tato země bude jedna velká hádka a spor? Všechno je možné ale nekomentujte tu o tom a rači si na to počkejte.
  43. ivulie
    Twl mám vysoké pojištění :D a Apokalypsa bude max. v Body :D
  44. adam
    tak si dejte cigaro trochu se napijte a udelejte co kcem ujste nemeli odvahu kazdy jednou umre tak co
  45. Petra
    Když už má být konec světa tak ať to je hodně rychle.ať moje 4měsíční dcera a roční syn netrpí.je mi z toho hodně nanic a moc doufám že to není pravda a že tu ještě budeme s našemi blýzkými a těmi které milujeme ještě dlouho
  46. petr
    je mi jedno, že bude konec světa, ale vy volové- někteří-neumíte vůbec českou gramatiku! TO SAMO O SOBĚ JE KONEC SVĚTA!
  47. Martin Septim
    Já vím co se stane nic se nestane ale pravda je že opravdu se ty osi nějak pomění ale jediná věc co se stane je to že bude větší teplo než obvikle a možná menší nevolnost ale nic se nestane ! Všechno je to moc přehnané a konec světa by podle těchto os měl nastat přibližně za 10000 let ,ale do té dobi svět stihneme zničit sami protože sou na svetě stovky elektráren ......
  48. kolemjdouci
    co to je Y2K ?
  49. Laco
    Konec světa měl být už tolikrát, že to ani nejde spočítat asi nejvetší rozruch byl na konci milénia ...a nic. Teď taky nebude Mayové píší o konci kalendáře (když Vám končí kalendář taky z toho neumřete....)začne nový rok. Mayové vypočítali dobu oběhu naší sluneční soustavy kolem středu galaxie....takže se 21.12 dostaneme tam kde jsme byly před 25000lety. A nechápu ty konspirační teorie planetu Nibiru, kde vy chytráci asi je týden před dopadem (za sluncem?) není to blbost?má být 4x větší než Země takový asteroid by astronomové viděli už rok dopředu. Přepolování je blbost. K tomu dochází pozvolna tisíce let a maximálně budete mít bordel v tom jestli pujdete na sever nebo na jih. Mimozemšťani - nehápu proč by nás kontaktovali až 21.12.2012. Takže se hoďte do klidu a ověřte si to na netu na ověřených zdrojích a ne na nějakých neznámých webech tvářících se jako NASA.....Hezké svátky
  50. marek
    . Nehřešte slovem (říkejte jen to, co si myslíte, vyhýbejte se užívání slova proti sobě a pomlouvání druhých). 2. Neberte si nic osobně (ani chválu, ani výčitky, ani pomluvy – jen tak se nestanete obětí zbytečného utrpení). 3. Nevytvářejte si žádné domněnky (komunikujte jasně s ostatními, abyste se vyhnuli nedorozuměním). 4. Dělejte vše tak, jak nejlépe dovedete (ale ne lépe).

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..